Kortrijk wil jeugdbendes aanpakken door jongeren vanaf 14 een GAS-boete te geven
Als de gemeenteraad maandag groen licht geeft, kunnen ook jongeren vanaf 14 jaar in Kortrijk een GAS-boete krijgen. Dat voorstel wil burgemeester Vincent van Quickenborne begin volgende week aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorleggen. Hij wil op die manier jeugdbendes efficiënter aanpakken. Hij wil ook probleemjongeren in een aangepast traject steken.
Kortrijk wordt geteisterd door jeugdbendes. Het aantal tieners dat diefstallen pleegt, zich te buiten gaat aan zware gewelddaden en mensen afperst, neemt toe. En de daders worden steeds jonger. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) zoekt oplossingen om aan die wandaden paal en perk te stellen.
Overlast
Op maandag 9 september beraadt de Kortrijkse gemeenteraad zich over het voorstel van het stadsbestuur, dat jongeren vanaf 14 jaar een GAS-boete wil geven, als ze voor overlast zorgen. Tot nu toe is de minimum leeftijd waarop die administratieve gemeentelijke sancties konden gegeven worden 16 jaar. “Ons voorstel is hoogst uitzonderlijk in West-Vlaanderen”, zegt Vincent Van Quickenborne.”
“We willen op die manier jeugdbendes kunnen aanpakken. We stellen vast dat er nogal wat 14 en 15-jarigen in jeugdbendes zitten. De leeftijd van probleemjongeren is de laatste jaren gedaald. De essentie van onze nieuwe gemeentelijke maatregel is niet zoveel mogelijk GAS-boetes aansmeren. Want in de praktijk zullen het de ouders zijn die de boete betalen voor hun minderjarige kinderen.”
Ouderlijke betrokkenheid
“Hoofddoel is om de jongeren opnieuw op het rechte pad te krijgen. Dat proberen we via de procedure van ouderlijke betrokkenheid. Concreet gaan we naar de ouders, lichten hen in wat hun zoon of dochter heeft misdaan. Als zij in een aangepaste sanctie voorzien, volgt er geen GAS-boete. Daarnaast kunnen we de jongere in een aangepast traject steken. Pas als dat allemaal niet lukt, volgt een boete”, aldus de Kortrijkse burgemeester.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier