Kortrijk trekt 450.000 euro uit voor Tiny Houses

De oorspronkelijke Tiny Houses stonden steeds op wielen zodat ze makkelijk verplaatspaar zouden zijn. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stad Kortrijk zal de komende legislatuur 450.000 euro investeren in een of meerdere projecten met zogenaamde Tiny Houses. Dat werd duidelijk na een vraag van oppositiepartij CD&V op de gemeenteraad van maandagavond. “We zijn ervan overtuigd dat het concept mogelijkheden heeft, maar willen vermijden dat het een excuus wordt om mensen te laten wonen in veredelde tuinhuizen”, aldus bevoegd schepen Wout Maddens (Team Burgemeester).

“In het meerjarenplan van de stad vinden we een bedrag van 450.000 euro terug voor Tiny Houses. Daaruit leiden we af dat de stad mee wil in het idee om op een andere manier ruimte te gebruiken”, aldus fractieleidster Hannelore Vanhoenacker (CD&V).

Zorgwoningen

Tiny Houses of kleine huisjes zijn een vorm van wonen die overgewaaid komt uit de Verenigde Staten. Oorspronkelijk ging het over kleine huisjes op wielen, een soort veredelde caravan. Maar gaandeweg zijn er ook andere vormen ontstaan. Echte kleine huisjes bijvoorbeeld, die ergens op een vast stuk bouwgrond staan. Het concept wordt vaak gelinkt aan ecologie en ook in ons land krijgt het stilaan voet aan de grond. Alleen is er in Vlaanderen -in tegenstelling tot in Nederland- nog geen wetgevend kader voorzien.

“Het kan helemaal off grid, met zonnepanelen, luchtwarmtepomp, een systeem van wateropvang en -filtratie, supergeïsoleerd en met een composttoilet. Maar evenzeer kan het met een stopcontact en een kraan aangesloten worden aan een bestaand net”, somt Vanhoenacker de voordelen van de woonvorm op. “Het kan geschikt zijn voor jongeren die nog bij hun ouders willen wonen, maar evenzeer voor kinderen die de beginnende zorg over hun ouders willen opnemen, maar toch hun privacy willen behouden”, aldus Hannelore. “We kregen al heel concrete vragen van ouders die hun dochter met autisme vleugels willen geven of van kinderen die het probleem van de assistentiewoning willen vermijden en zelf zorg dragen.”

Fractieleidster Hannelore Vanhoenacker (CD&V) hoopt dat er snel een infosessie komt voor alle Kortrijkzanen rond Tiny Houses.
Fractieleidster Hannelore Vanhoenacker (CD&V) hoopt dat er snel een infosessie komt voor alle Kortrijkzanen rond Tiny Houses.© AN

Het gemeenteraadslid ziet de Tiny Houses ook als steun voor mensen die niet onmiddellijk een loon hebben voor het huren van een flat. “Mensen hebben meestal in eigen tuin een plek, dus de problematiek van het domicilie-adres en de verplichte bewoonbare oppervlakte speelt hier niet. Kinderen kunnen hun ouders begeleiden om langer zelfstandig te leven en ouders met kinderen met een beperking kunnen ze begeleiden in zelfstandig wonen. Maar welke regelgeving geldt in Kortrijk voor deze Tiny Houses?”, vraagt Hannelore zich af.

Veredelde tuinhuizen

Schepen van Wonen Wout Maddens tempert de verwachtingen een beetje. “We hebben inderdaad ambitie op het vlak van die kleine huisjes. Maar eerst wil ik voor een afgebakende definitie en een wetgevend kader zorgen. We willen niet dat onze goede bedoelingen misbruikt worden om mensen te doen wonen in veredelde tuinhuizen.”

Dat gezegd zijnde is de schepen er wel van overtuigd dat de huisjes een plaats kunnen hebben in de stad. Maar hoe dat precies moet gebeuren is dan weer nog niet duidelijk. “We gaan werken aan een proefproject. Dat kan een zelfredzame gemeenschap zijn of gewoon enkele huisjes die we op een gebied plaatsen dat nog in ontwikkeling is. Ook zorgwonen en sociaal wonen zijn opties. We gaan het allemaal onderzoeken. Het geld zal vooral dienen voor juridische kosten en een eventuele basisinfrastructuur.

Het is niet de eerste keer dat het stadsbestuur die vraag krijgt. Jensy Vandebuerie (36) uit Kuurne verkocht enkele maanden geleden zijn huis in de hoop permanent in een Tiny House te kunnen wonen. Alleen werkt de Vlaamse regelgeving niet echt mee. Ook hij klopte aan bij Wout Maddens.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier