Kortrijk telt nog concreter hoeveel mensen uitgaan in ‘t Straatje dankzij Proximus
De Kortrijkse uitgaansbuurt heeft een primeur te pakken: komend weekend worden er in de Burgemeester Reynaertstraat, beker bekend als ‘t Straatje, live passantentellingen georganiseerd. Vijf nieuwe technologieën, waaronder moderne videoanalysetools, worden daarvoor voor het eerst getest. Schepen Arne Vandendriessche juicht het proefproject toe.
Kortrijk staat als stad al vrij ver in het gebruik van data en passantentellingen, onder meer dankzij de bezoekerscijfers van netwerkprovider Proximus. Die vertellen het stadsbestuur hoeveel mensen de stad bezochten op welk moment en van waar die mensen komen. Maar dit weekend, op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei, schakelt de stad in de uitgaansbuurt nog een versnelling hoger. Met vijf nieuwe technologieën wordt het aantal passanten en hun bewegingen in de Burgemeester Reynaertstraat live geteld.
Concreet komen allerlei sensoren op de twee straateinden van ‘t Straatje. Het gaat onder meer om videoanalysetools die gebruikmaken van nieuwe camera’s, 3D-camera’s met articificiële intelligentie aan boord, het gebruik van puntenwolkanalyses en de nieuwste generaties geluidssensoren die ook zijn uitgerust met artificiële intelligentie. Alle sensoren worden verbonden met een werfwagen van Proximus en moeten in kaart brengen hoeveel mensen op welk moment waar passeren. Na de proeftesten maakt Proximus, in samenwerking met Imec en Microsoft, krijgt de stad de resultaten die als basis kunnen dienen om een van de uitgeteste sensoren aan te kopen als definitieve opstelling voor metingen.
Druktebarometer
“Dit weekend hoeft het stadsbestuur nog niet in het project te investeren, later kan dus wel een definitief telsysteem aangeschaft worden”, aldus schepen van IT en Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Het doel nu is vooral om na te gaan welke sensoren er voor onze situatie goed werken. Maar ook de betrokken leveranciers halen voordelen uit dit proefproject.”
“Het is heel motiverend om te zien dat dit pionierswerk in onze stad wordt verricht”, aldus de schepen nog. “’t Straatje is ook een ideale locatie voor deze testen.” Het project kan dan ook gekoppeld worden aan de bestaande druktebarometer die sinds de heropening van de horeca het aantal aanwezigen monitort. Die wordt op vandaag nog manueel aangepast op basis van vaststellingen van stewards en politie ter plaatse en livecamerabeelden. “Maar de tellingen die dit weekend plaatsvinden, zijn een pak nauwkeuriger en dus veel beter bruikbaar. Later zouden we de gegevens voor de hele stadsorganisatie kunnen gebruiken, van mobiliteit over stadsmarketing tot evenementen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier