Kortrijk herdenkt zware bombardementen van 80 jaar geleden: “Meest getroffen stad van België”

Het Louis Robbeplein in 1944. © Beeldbank Kortrijk
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 21 juli 1944 werd Kortrijk zwaar gebombardeerd door zowel de Duitsers als de Geallieerden. Er vielen 127 doden. Dit wordt herdacht op 20 juli om 18 uur aan het Lancastermonument in Bissegem door de organisatie W.A.R., de War Association to Remember. Ze herdenken de bemanning van de gecrashte Britse en Australische Lancasterbommenwerpers en de vele burgerslachtoffers in Kortrijk, Heule, Marke en Bissegem.

In 1944 ontwikkelde het geallieerde opperbevel in voorbereiding op de landing in Normandië een zogenaamd Transport(ation) Plan: strategische en systematische bombardementen gericht tegen vormingsstations, spoorwegbruggen, aanvoerlijnen en reparatiewerkplaatsen waardoor de Duitse reactie op een invasie in Frankrijk sterk gehinderd zou worden. Met dit plan wilde men verhinderen dat de Duitsers goederen, manschappen en materiaal konden aanbrengen naar het front.

Knooppunt voor treinen

Kortrijk behoorde bij de aangeduide ‘railway targets’ omdat het een belangrijk knooppunt was voor veel treinen in alle richtingen. In 1944 was de stad al vier keer gebombardeerd: op 18 en 28 maart en 10 en 15 mei met veel doden tot gevolg en een half verwoeste stad met kapotgeschoten huizen en gebouwen en verwoeste infrastructuur.

© Beeldbank Kortrijk

In de Kortrijkse brochure ‘Kortrijk in het vizier’, staat te lezen dat alle knooppunten voor transport per trein er moesten aan geloven, ook het station van Kortrijk en dat er toen honderden Britse piloten klaar stonden om Kortrijk te bombarderen. In de nacht van 20 op 21 juli volgde het vijfde bombardement, maar dan door de geallieerden. Zo werd Kortrijk de meest gebombardeerde stad van België. Ook in Heule, Bissegem en Marke vielen bommen. Er vielen 127 doden te betreuren onder wie 19 burgers en 10 kinderen in Bissegem.

Enorm veel schade

Rond 1 uur ’s nachts vlogen 300 Lancasterbommenwerpers van de geallieerden naar Kortrijk om er het rangeerstation te vernietigen. Ze hadden elk ongeveer 6.500 kilo bommen aan boord. Het bombardement viseerde het rangeerstation en de spoorweginfrastructuur.

© Beeldbank Kortrijk

De aanval liep echter niet zoals gepland omdat de lichtbakens die door verkenningsvliegtuigen werden gelost afdreven door de wind. Zo kwamen er veel bommen terecht op de stad zelf. De verwoesting was enorm: veel gebouwen van de Grote Markt waren gewoon verdwenen, het Postgebouw op de Graanmarkt stortte in behalve de iconische toren, ook kerken en huizen werden verwoest. Kortom, de materiële schade was enorm.

Eerbetoon aan piloten en burgerdoden

Ook drie Lancasterbommenwerpers crashten, waaronder een in Bissegem. Daar staat een monument om de 22 bemanningsleden te herdenken van de bommenwerpers die omkwamen bij de aanval. Daar heeft op 20 juli om 18 uur een herdenking plaats in opdracht van W.A.R., de War Association to Remember. De Australische ambassadeur en12 militairen van de Royal Air Force Lossiemouth- Schotland, net terug van een zending in Roemenië, zullen aanwezig zijn op de herdenking. De herdenking brengt een eerbetoon aan de overleden Britse en Australische piloten en de vele burgerdoden.


BOMMEN OP KORTRIJK

18 maart 1944

21.00 uur: een lading brandbommen zet de ganse noordoostkant van de stad in vuur

28 maart 1944

20.57 uur: naar schatting 300 vliegtuigen gooien 2.100 bommen op Kortrijk en Marke

10 mei 1944

23.17 uur: ongeveer 510 zware bommen worden gedropt over de westelijke kant van de stad en op Marke

15 mei 1944

09.15 uur: zware bombardementen op het vormingsstation en de Markesteenweg

21 juli 1944

00.55 uur: een 1.000-tal bommen van zwaar kaliber worden uitgegooid boven de west- en oostkant van de stad

01.55 uur: naar schatting 500 tijdbommen en 3000 brisant-, fosfaat- of brandbommen richtten zeer zware schade aan in Bissegem, Marke, Heule en twee derden van Kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier