Kortrijk geeft wijk- en straatfeesten duwtje in de rug met gratis strandstoelen

Aan het OC in Marke werd dinsdag het nieuwe ‘wijkfeestpakket’ van de Stad Kortrijk voorgesteld. Organisatoren van straat- of buurtfeesten kunnen dat gratis ontlenen.© Olaf Verhaeghe
Aan het OC in Marke werd dinsdag het nieuwe ‘wijkfeestpakket’ van de Stad Kortrijk voorgesteld. Organisatoren van straat- of buurtfeesten kunnen dat gratis ontlenen.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Als het Overlegcomité straks groen licht geeft voor gezellige wijk- en straatfeesten, dan zal de stad Kortrijk klaarstaan met alle mogelijke steun. Een nieuw en gratis ‘wijkfeestpakket’ inclusief kleurrijke strandstoelen, moet de gezelligheid in de buurten aanzwengelen. Met www.gezelligewijk.be lanceert Kortrijk ook een website waar alle mogelijkheden om de sfeer in de wijk te versterken, staan gebundeld.

Marke zou Marke niet zijn mocht er in de Kortrijkse deelgemeente nog niet volop worden gebroed op plannen voor buurtfeesten na corona. Met een Italiaanse feestje heeft het team achter Marcke Platse al heel wat in petto voor het weekend van 17 en 18 juli. Het Overlegcomité moet komende vrijdag nog wel het licht op groen zetten, maar daar maken Nicolas Beugnies en zijn kompanen zich niet al te veel zorgen over.

Om de organisatoren van zulke wijk-, buurt- en straatfeesten mee te ondersteunen, werkte de dienst Evenementen van de stad Kortrijk een nieuw ‘wijkfeestpakket’ uit. Dat werd dinsdagmiddag aan het OC in Marke voor het eerst voorgesteld. Concreet wordt er onder meer een tent, een muziekinstallatie, een guirlande, tien exclusieve Kortrijkse strandstoelen en twee schraagtafels voorzien waar straatfeesten gratis gebruik van kunnen maken.

Onder meer tien exclusieve Kortrijkse strandstoelen maken deel uit van dat wijkfeestpakket.© Olaf Verhaeghe
Onder meer tien exclusieve Kortrijkse strandstoelen maken deel uit van dat wijkfeestpakket.© Olaf Verhaeghe

“We gaan ervan uit dat vanaf 9 juni wijkfeesten met enkele tientallen buren opnieuw mogelijk zullen zijn”, legt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Men zegt wel eens beter een goede buur dan een verre vriend. Een statement die ik ten volle onderschrijf. Ik geloof zeker dat een goede band tussen buren de stad versterken. Net daarom willen de Kortrijkzanen zoveel mogelijk ondersteunen om straks weer gezellig samen te komen. Het nieuwe wijkfeestpakket, waarbij organisatoren heel wat leuk materiaal kunnen ontlenen, moet helpen om er een geslaagd feestje van te maken.”

Overzicht op nieuwe site

Naast de strandstoelen voorziet de stad nog een heel ruim aanbod van andere initiatieven die bewoners helpen om hun wijk of buurt net dat tikkeltje gezelliger te maken. Voor het eerst worden al die mogelijkheden gebundeld op een nieuwe website: www.gezelligewijk.be . Zo vind je er onder meer informatie over de feestcheque van 100 euro die je kan aanvragen voor een wijkfeest, de juiste weg om van jouw straat een autovrije speelstraat te maken of de aanvraagmogelijkheid om een picknickbank naar jouw buurt te halen.

“Heel wat mensen zijn zich niet bewust dat de stad wel een en ander aanbiedt om het gezellig maar ook groener en netter te maken”, aldus nog burgemeester Vandenberghe. “Op deze nieuwe website komt een handig overzicht van alle initiatieven. Na de zomer lanceren we ook daar ook de burgerbudgetten, waarbij elke Kortrijkzaan een idee kan aanbrengen om de stad te verbeteren.”

Kortrijk en deelgemeenten tellen zo’n 220 straat- of wijkcomités die de voorbije jaren een feestje, drink of barbecue voor de buurt organiseerden. Wie zelf ook een wijkfeest op poten wil zetten, moet een aanvraag doen via het online evenementenloket van de stad Kortrijk .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier