Kookclub Red Path bestaat ruim een kwarteeuw

De chefs met gepersonaliseerde schort poseren met plezier voor een groepsfoto. V.l.n.r. chef Bruno, chef Dimi, chef Stan, chef Stef, chef Jan, chef Franky, chef Filip, chef Frederik, Masterchef Frank en chef Jan. © Gerda Verbeke
Gerda Verbeke

Kookclub Waregem met leskeuken in Groenhove Waregem bestaat ruim 25 jaar. De initiatiefnemer en stuwende kracht is Masterchef Frank Cailliau. “De laatste les eind juni is altijd de spannendste. Het is dan ‘examen’ want er wordt gekookt voor de respectievelijke partners”, lacht huidig voorzitter Stefaan Tavernier uit Deinze.

De kookclub werd boven de doopvont gehouden in oktober 1996 onder impuls van José Deriemaker van het bedrijf Santens en enkele mensen uit Oudenaarde. Het was Frank Cailliau die startte met het initiatief na een horecaopleiding in IC Campus Oudenaarde”, vertelt Stefaan Tavernier. “In maart 1996 behaalde hij zijn diploma, waarna de VDAB hem uitnodigde voor een kennismakingsgesprek. De aanwezige directie en genodigden waaronder een aantal invités van Santens, sloegen de handen in elkaar om een kookinitiatief uit te rollen.”

Door verbouwingen werd in februari 1997 uitgeweken naar de Red Path aan de Hippodroom. “We waren het er unaniem over eens dat ‘Red Path’ een toepasselijke naam was omdat dat de naam was van het eerste paard dat de Steeple Chase ooit gewonnen had. Doordat we er elke les naar streven om tot de best mogelijke bereidingen te komen, vonden we de vergelijking met een succesvol raspaard kloppen.” Ongeveer tien jaar later werden de hobbykoks opnieuw uitgedaagd om een andere locatie te vinden. Dit werd campus Sint-Vincentius in Anzegem. Door een reorganisatie, werd er in september 2019 verhuisd naar de huidige locatie Groenhove.

Gesmaakt initiatief

Het doel van Red Path is tweedelig. “De meeste van de leden zijn ondernemer of zitten in een drukke managementpositie. Samen lekker ontspannen en de ambitie om de culinaire vaardigheden verder te ontwikkelen, met gebruik van de nieuwste kooktechnieken, daar draait het om. Verse ingrediënten zijn de belangrijkste smaakmakers en de bijhorende sausen zijn een terugkerende uitdaging met de ultieme finale ‘Masterchef-toets’.” Sinds het ontstaan is de kookclub voorbehouden voor mannen. “Ondertussen is de tiendelige, jaarlijkse lessenreeks van kookclub Red Path door het aanhoudende heel grote succes, volzet”, geeft voorzitter Tavernier nog mee.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier