Klopkever vreet aan Keizer Karel-schouw: schepenkamer Brugse Vrij dringend aan restauratie toe
De Keizer Karel-schouw in de schepenkamer van ‘t Brugse Vrije op de Burg is dringend aan restauratie toe. Onderzoek wees uit dat het houtwerk in de zaal door klopkever is aangetast.
In de schepenkamer wordt de geschiedenis van macht en rechtspraak samengebracht in de monumentale pronkschouw van 1528. Ze is een eerbetoon aan Keizer Karel V en is opgebouwd uit eikenhout, marmer en albast naar een ontwerp van Lanceloot Blondeel.
Enige tijd geleden werd vastgesteld dat de eikenhouten sculptuur, maar ook de zolders erboven, door houtborende insecten, waaronder klopkever, is aangetast. Daarom gaat men de kamer en de schouw volgens schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet grondig restaureren. “Omdat de restauratie een gedegen expertise vraagt, hebben we verscheidene restauratoren met een zeer specifieke expertise aangesteld.”
De bouwkundige restauratiewerken worden uitgevoerd door Arthur Vandendorpe nv voor een bedrag van 242.091 euro. Restauratiearchitect Benoît Delaey staat in voor de opvolging.
Behalve het verdelgen van de insectenaantastingen worden de aangetaste houten balken geheel of gedeeltelijk vervangen en wordt de plankenvloer die de zolder van de schepenkamer scheidt brandbestendig vernieuwd.
Kosten
De kosten voor de verdelging van de insectenaantastingen in de schepenzaal bedragen 162.622 euro. Daarvoor worden de eikenhouten sculptuur van de schouw, de wandbetimmeringen en het meubilair onder handen genomen. Alle gebeeldhouwde elementen zullen door anoxie ontsmet worden. Daarbij worden de stukken luchtdicht verpakt, waarna de zuurstof gedurende een bepaalde periode wordt weggezogen en door gas wordt vervangen. De wandbekledingen en het meubilair zullen met microgolven worden ontsmet.
De firma De Wit uit Mechelen neemt de restauratie van het textiel op zich voor een bedrag van 150.150 euro. De wandtapijten worden grondig ontsmet, gereinigd en na restauratie teruggeplaatst.
De restauratie bedraagt 554.863 euro en wordt door het agentschap Onroerend Erfgoed voor 279.829,220 euro betoelaagd.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier