Klimaatfietstocht start in Poperinge

Schepen Ben Desmyter spreekt de deelnemers van de klimaatsfietstocht toe bij hun kletsnatte start op de Grote Markt. © (Foto MD)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Een groep fietsers trekt, tijdens een vierdaagse fietstocht van 320 km, van Poperinge naar Antwerpen. “Er wordt gefietst langs de toekomstige vloedlijn in Vlaanderen, bij een opwarming van 3 graden. Op deze manier brengen ze in beeld wat de fysische gevolgen van de klimaatcrisis voor de gewone mensen kunnen zijn”, zegt Luk Durnez van GROS Poperinge.

Een 35-tal fietsers verzamelden woensdagmorgen op de Grote Markt in Poperinge. Ze vertrokken er op een tocht van 320 km richting Antwerpen. Zaterdag 9 oktober zou de groep fietsers hun eindbestemming moeten bereiken. De tocht wordt georganiseerd door Climate Express. “Een dubbel gevoel bij het feit dat Poperinge als startplek fungeert voor dit event. Uiteraard geven we graag onze medewerking hieraan, maar het betekent ook dat Poperinge in het vizier komt als je een mogelijke toekomstige overstromingslijn gaat tekenen. Het maakt de ‘klimaatveranderingen’ heel wat concreter en tastbaarder”, zegt schepen van duurzaamheid Ben Desmyter (CD&V) die de fietsers verwelkomde.

Een delegatie van het Poperingse stadspersoneel trok naar Vaux-sous-Chèvremont om er puin te helpen ruimen na de overstromingen. “Het was stil in de wagen toen we afgelopen zomer de ravage zagen in Vaux-sous-Chevremont afgelopen zomer en de eerste blikken op wat dergelijke weersomstandigheden teweeg kunnen brengen. Er is ook een hoopvol gevoel, dat er vandaag mensen klaarstaan die aandacht vragen op de diverse beleidsdomeinen voor klimaatacties. Ook in Poperinge waar we momenteel werken aan een lokaal klimaatactieplan. De kunst zal zijn om een breed draagvlak te zoeken en vooral die zaken die haalbaar en effectief zijn naar voor te schuiven.”

Concrete plannen

Leerlingen van enkele Poperingse scholen, 6e leerjaar De Torteltuin, 6e leerjaar basisschool De Ster en 1e middelbaar secundaire Freinetschool, supporterden voor de fietsers. Ze leerden de fietsen het klimaatlied en zo konden de groep fietsers aan hun tocht beginnen. “De ‘Ride the Tide’ vierdaagse is een fietstocht langs de toekomstige vloedlijn in Vlaanderen, bij een opwarming van 3 graden. Op deze manier brengen ze in beeld wat de fysische gevolgen van de klimaatcrisis voor de gewone mensen kunnen zijn. We moeten dringend een andere richting uit, want we we hebben nu zelf in België gezien welke schade extreem weer kan aanrichten. We willen concrete plannen. Het is niet normaal wat er aan het gebeuren is”, zegt GROS-voorzitter Luk Durnez.

“Het regenweer zat ons natuurlijk niet mee, maar de scholieren staken ons een hart onder de riem en we werden enthousiast uitgewuifd. Een 5-tal organisatoren hebben bij mij gelogeerd. Zelf fietste ik mee tot in Noordschote. Ik had graag tot in Antwerpen meegefietst, maar dat laat mijn werk niet toe. Elke dag wordt 80 kilometer gefietst en de eerste dag werd er tot in Jabbeke gereden. Ook schepen Desmyter wuifde op zijn beurt de fietsers uit. “Met 4 G’s: goe were, goeie gezondheid, geweldig veel aandacht en hoop. Wel geen G, maar in West-Vlaanderen is dat niet erg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier