Kleiworkshop ’t Kringske als verzet tegen armoede in Izegem

Iedere gesprekspartner heeft zijn of haar eigen persoonlijk verhaal. (foto Frank) © Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Zaterdagvoormiddag 16 oktober organiseren de vzw ’t Kringske, in samenwerking met stad en een aantal Izegemse verenigingen, op de Melkmarkt een creatieve workshop Kloven Overbruggen. “Een workshop waar wie interesse heeft de kans krijgt om ’t Kringske en zijn leden te leren kennen’, zegt groepswerker Sarah Vancompernolle.

Veronique (40), Mireille (67), Ann (60) en Mia (65) zijn alle vier lid van ’t Kringske. Een vereniging waar armen het woord nemen, staat er op de website te lezen. Ik noem het eerder een clubje waar mensen die het (ook financieel) moeilijk hebben en mensen die het niet moeilijk hebben samenkomen om initiatieven te nemen rond thema’s zoals wonen, inkomen, vrije tijd, werk, onderwijs… En mensen te ontmoeten!

Ieder van onze gesprekspartners heeft zijn of haar eigen persoonlijk verhaal. “Mijn dochter kwam al een tijdje naar ’t Kringske omdat ze zich na haar scheiding geïsoleerd voelde, een soort pleinvrees had en zo goed als geen vrienden kende en geen sociaal netwerk had. Zij overtuigde me om ook die stap te zetten, hier mee te werken aan allerlei initiatieven en ook het woord te nemen.”

Ervaringsdeskundige

“Ik werkte 13 jaar in voedselbank De Stamper”, zegt een alleenstaande mama van vier kinderen van wie één met een beperking. “Niet gemakkelijk om financieel rond te komen op het einde van de maand. Jaren geleden sprak iemand me aan om naar ’t Kringske te gaan en dat deed ik ook.”

“Ja, ik overtuigde mijn mama om mee te komen met mij naar ’t Kringske en de laatste jaren geef ik zelfs mijn ervaringen uit moeilijke tijden als ervaringsdeskundige door aan anderen.”

De vierde van onze gesprekspartners hoorde erover op een cultuurwandeling waaraan leden van ’t Kringske meededen en van wie ze te horen kreeg dat ze te allen tijd welkom was in de Wijngaardstraat. “Eens met pensioen, ben ik ook gegaan.”

“De vier dames maken geen deel uit van een specifieke werkgroep, maar helpen wel waar ze kunnen”, zegt Sarah. “Ze gaan bijvoorbeeld mee naar vormingen, doen boodschappen voor de werking van onze vzw, helpen met het klaarzetten en afruimen van de tafels als er iets te doen is…”

Volgens onze ‘vier’ is armoede nog altijd een taboe. “Het zijn mensen die niet willen werken, die geen geld kunnen houden, die verslaafd zijn…”, zeggen ze. “Altijd datzelfde clichébeeld. Mensen in armoede zijn mensen wier kinderen niet altijd dezelfde studiekeuze hebben als de kinderen uit meer begoede families en het daardoor later ook moeilijker hebben op de arbeidsmarkt.”

“En niet alleen in ’t Kringske zijn er mensen die durven spreken over hun situatie, ook vanuit andere plaatsen zoals ’t Venster horen we dat er bewoners zijn die het niet zo breed hebben”, voegt Sarah eraan toe.

Kleiworkshop

In het kader van de Dag van Verzet tegen Armoede nam ’t Kringske het initiatief om op zaterdag 16 oktober een creatieve kleiworkshop op de Melkmarkt te organiseren. “We doen dat onder het motto Kolven overbruggen. Met medewerking van stad Izegem, Welzijnszorg, ’t Venster, Art’Iz, Sociaal Huis, bibliotheek en de Prizma Scholengroep kan men van 9.30 uur tot 11.30 uur op een creatieve manier kleiwerkjes maken over het thema Kloven overbruggen.”

Kloven overbruggen kunnen we in de context van ‘verzet tegen armoede’ zien als een zoektocht naar wat ons bindt, eerder dan wat ons onderscheidt. “De kleiwerkjes zullen trouwens gebruikt worden op het parcours van onze wandeling die volgend jaar in oktober zal plaatsgrijpen.”

Na de workshop is er om 11.30 uur een toespraak van voorzitter Claudine Rogiers en van schepen van Welzijn Ann Van Essche (CD&V) en tussendoor brengt iemand van Art’Iz een gedicht rond armoede. Tijdens de workshop kunnen de mensen genieten van een lekkere kop koffie.”

“En we doen een oproep naar de Izegemnaren om op die dag eens een wit laken met een knoop in uit te hangen”, besloten de vier dames.

(IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier