kleine huwelijken en begrafenissen in kapel: Klooster krijgt een volledige renovatie

Deken Miguel Dehondt, Frank Hauspie en Kris Coussens.© (Foto MD)
Deken Miguel Dehondt, Frank Hauspie en Kris Coussens.© (Foto MD)
Redactie KW

Het klooster van de zusters Benedictinessen in de Boeschepestraat 14-16, waar ooit 13 zusters verbleven, wordt momenteel volledig gerenoveerd door de Poperingse dekenij. Het is de bedoeling het hele klooster als een soort museum te bewaren.

“De dekenij van Poperinge kreeg het klooster van de Benedictinessen als geschenk toen de laatste zuster er in oktober 2019 wegging. Het klooster, met een interieur in overwegend Lodewijk XV-stijl, hangt vast aan de lagere school, en is er deels door ingesloten. Er moest dus bekeken worden wat ermee gedaan kon worden. Met toestemming van het bisdom mag de kapel een volledige renovatie/restauratie ondergaan”, vertelt Kris Coussens, decanaal assistent voor Ieper en Poperinge.

“De dekenij nam het klooster over als erfgoed voor de Poperingse gemeenschap. De intergemeentelijke erfgoedvereniging CO7 zou er in de toekomst gidsbeurten in organiseren. De renovatie van het dak was voor de Poperingenaars al zichtbaar, en is bijna voltooid. Het volgende traject is de inplanting van een loft op de huidige zolder, zodat een conciërge er kan wonen. De lagere school kon ondertussen een aantal lokalen in bruikleen krijgen”, vertelt deken Miguel Dehondt.

Momenteel zijn onder meer isolatiewerken bezig aan het dak van de kapel, die dateert uit 1641. “We willen die kapel, die eigenlijk niet geklasseerd is, na een grondige renovatie, opnieuw een functie geven. Er zouden kleine diensten zoals huwelijken en begrafenisplechtigheden kunnen plaatsvinden. Ondanks het feit dat men steeds meer kapellen en kerken ontwijdt en een andere functie toekent, kregen wij hiervoor de uitzonderlijke toestemming van het bisdom. Omdat de kapel dus steeds voor een heel korte tijd zal gebruikt worden, plaatsen we een speciale verwarmingsinstallatie. Verder komen er voorzetramen en worden er schilderwerken uitgevoerd. Ook de zijkapel en de torens worden gerestaureerd. Verder pakken we ook de kapittelzaal aan”, vertelt deken Miguel.

De erfgoedvereniging CO7 zou er in de toekomst gidsbeurten in organiseren

“In die kapittelzaal kreeg de lagere school intussen een ‘nestklas’ waar gewerkt wordt rond leef-sleutels. Er werd vast tapijt gelegd. De kinderen kunnen er op verhaal komen, er wordt yoga gegeven en er zijn stiltemomenten. Verder is er de voormalige ontspanningsruimte van de zusters. Die blijft, net als alle andere ruimten, authentiek bewaard in functie van de geplande rondleidingen”, zegt Frank Hauspie, die meewerkt als vrijwilliger.

Het klooster bestaat verder uit veel kleine ruimtes zoals de keukens, de spreekkamers, de ‘beste plekke’ waar aan kantklossen werd gedaan en de ontvangst-ruimten waar nog heel wat doeken hangen van de bekende Poperingse schilder Jules Boudry. De mooie refter is nog volledig authentiek. Die wordt zo bewaard, maar er wordt nog gezocht naar een gepaste bestemming.

De 15 slaapkamertjes van de zusters boven worden dus omgevormd tot een conciërgerie. Op de zolder zijn ook nog heel wat kleine ruimtes, die gebruikt werden als atelier door de zusters. De achtergevel van het klooster is wel beschermd, en die wordt op langere termijn ook nog aangepakt.

Basisschool

De tuingrond en de serre werden ondertussen in erfpacht gegeven aan de basisschool. De dekenij staat in voor de financiering van het geheel. “Voor het eerste project, de renovatie van de kapel, rekenen we op een bedrag van zowat 200.000 euro”, besluit deken Miguel Dehondt.

Het ‘Huis nr. 10’, naast het klooster, dat nu gebruikt wordt als administratieruimte voor de lagere school, wordt later afgebroken. Er komen nieuwe bureaus voor de basisschool. De beschermde voorgevel aan de kant Boeschepestraat moet wel behouden blijven. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier