Kleine gemeente, groot geluk: Ruiseledenaars voelen zich tevreden, verzorgd en veilig

Ruiselede en Doomkerke zijn landelijke gemeenten, waar inwoners zich veilig en gelukkig voelen. © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

Liefst 93% van de inwoners van Ruiselede woont graag in zijn gemeente. Dat blijkt uit het recente rapport van de Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Ook sociaal en economisch scoort Ruiselede. “Als kleine gemeente – 5.500 inwoners – staan we veel dichter bij de mensen, en het Sociaal Huis werkt zeer preventief”, zegt schepen voor Sociale Zaken Linda Wyckstandt.

De eerste vaststelling van het rapport is geen verrassing, maar niettemin opmerkelijk: er wonen per vierkante kilometer bijna drie keer minder inwoners in Ruiselede dan in een groot deel van de rest van Vlaanderen. Zo’n 180 inwoners per vierkante kilometer tegenover gemiddeld liefst 497! Ruiselede is dus minder bevolkt en minder bebouwd, en die extra ruimte en groen heeft voordelen.

De buurthinder is slechts één derde van het Vlaamse gemiddelde. Bovendien zijn de huizen er veel duurzamer en energiezuiniger. Het onveiligheidsgevoel is er amper 2 procent. In Vlaanderen is dat gemiddeld meer dan driemaal hoger.

Minder werklozen

Hoewel de financiële middelen van een kleine, landelijke gemeente beduidend kleiner zijn dan in de omringende steden, scoort Ruiselede zeer goed op sociaal vlak.

De armoede bij kinderen en jongeren is er slechts de helft van een doorsnee gemeente. Het aantal noodlijdenden is amper 2 procent van het aantal inwoners. In andere provincies ligt dat tot zeven keer hoger. Er wonen hier ook minder werklozen en minder leefloners. Er zijn meer opvangplaatsen voor baby’s en peuters, er is meer gezinszorg, en het sociaal weefsel in de buurt haalt 59%, wat meer is dan de 48% in Vlaanderen. De tevredenheid over de kinderopvang scoort 75%, wat opvallend beter is dan het gemiddelde van 57%. Het kan niet anders, of het team achter het lokale Sociaal Huis, onder leiding van Nele De Leersnyder, heeft daarin een belangrijk aandeel. In een gemeente met amper 5.500 inwoners telt Ruiselede liefst negen huisartsen. Ook het aantal tandartsen is goed vertegenwoordigd.

Schepen voor sociale zaken Linda Wyckstandt.
Schepen voor sociale zaken Linda Wyckstandt. © GGM

“Wij proberen zo toegankelijk mogelijk te zijn en – in samenwerking met het schepencollege – een actieplan op te stellen om oplossingen te vinden.”

“Ik beschik in het Sociaal Huis over een hecht team van zo’n vijftal vrouwen, die direct ingrijpen als er zich een sociaal probleem stelt”, zegt schepen voor Sociale Zaken Linda Wyckstandt (RKD). “We werken nauw samen met organisaties zoals Familiezorg, Curando en de Woonwinkel. We hebben maatschappelijke werksters, telefonistes, een jobcoach en een team van maar liefst 67 vrijwilligers. Wij proberen zo toegankelijk mogelijk te zijn en – in samenwerking met het schepencollege – een actieplan op te stellen om oplossingen te vinden.”

Prijskaartje

“Zo’n twaalf jaar geleden hebben we in samenwerking met Curando twee plaatsen gefinancierd in het dagcentrum – allemaal zonder subsidies – wat uiteindelijk vandaag geleid heeft tot LDC Den Tap, een dienstencentrum van en voor senioren waarop ik bijzonder fier ben”, aldus Wyckstandt. “Voor een kleine gemeente zoals Ruiselede heeft dat natuurlijk een prijskaartje. We voorzien daarvoor jaarlijks toch een budget van zo’n 30.000 euro. Maar zorg dragen voor je inwoners is een belangrijke taak.”

Nagenoeg perfect

Ook economisch scoort Ruiselede goed. De bezettingsgraad in de lokale bedrijvenparken is maar liefst 97,7%, dat is nagenoeg perfect. Ruiselede heeft een hoge activiteitsgraad onder zijn inwoners, met 85%. Het geluksgevoel in de molengemeente is met 86% ook hoger dan het Vlaamse gemiddelde. De groeiende belangstelling van gezinnen voor de rust van landelijke gemeenten volgt die trend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier