Kinderverzorgers voeren actie voor hoger loon en meer erkenning: “Wij doen meer dan enkel pampers verversen”
Op veertien locaties waaronder Roeselare en Brugge verzamelen kinderverzorgers zondag om meer respect en een betere verloning te vragen. “Wij doen meer dan pampers verversen”, zegt organisator Skye Bertieaux. De sector is tijdens de coronacrisis te vaak vergeten, vinden de kinderverzorgers, die daarom rond de middag het lied “What about us” van P!nk zongen.
De actievoerders zongen het protestlied om 5 na 12 “omdat we al jaren het gevoel hebben dat we niet gehoord worden door het beleid”, legt Bertieaux uit. In heel Vlaanderen en in Brussel komen groepen van enkele tientallen kinderverzorgers samen, meestal in groepen van een 50-tal demonstranten. Maar het Martelaarsplein in Brussel is in twee gedeeld, waardoor een 90-tal mensen onder de geldende maatregelen kan deelnemen aan de actie.
Beter statuut en prioritaire vaccinatie
De actievoerders vragen in eerste instantie dat verzorgers voor minder kinderen moeten zorgen. Die ratio ligt nu op één begeleider per negen baby’s of peuters, een onevenwichtige verantwoordelijkheid, klinkt het. Maar ze willen ook een algehele verbetering van het statuut en een aantrekkelijker loon. De vraag om prioritaire vaccinatie wordt zondag niet herhaald. Het eisenpakket richt zich in eerste instantie tot Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) en het Agentschap Kind en Gezin.
Naast een betere verloning vragen de actievoerders zondag om “kinderopvang naar waarde te schatten en de daarbij horende erkenning te geven aan alle medewerkers”. Te weinig werkzoekenden kiezen voor de job, die sinds vorig jaar in de lijst met knelpuntberoepen is opgenomen. In steden als Gent worden ouders al jaren geconfronteerd met wachttijden die soms langer zijn dan de duur van een zwangerschap.
Ook onthaalouders
De groep kinderbegeleiders, die niet enkel dagverblijven vertegenwoordigen maar ook onthaalouders en buitenschoolse opvang, vragen minder administratieve rompslomp en een einde aan de ongelijke subsidies. “Voor de overheid is niet elk kind, elke ouder, elke medewerker en elk initiatief in de kinderopvang evenveel waard”, klinkt het.
Er is sprake van een werkingsbudget dat varieert van 0 tot 60 euro per dag. “Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit niet overal gegarandeerd kan worden”, klinkt het. Een ontmoeting tussen de actievoerders en minister Beke is zondag niet voorzien, maar zou volgende week ingepland worden.
De actie is georganiseerd op veertien locaties: in grote steden als Brussel, Antwerpen en Gent. Maar ook in kleinere steden als Aalst, Brugge, Leopoldsburg, Leuven, Lokeren, Ninove, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Leopoldsburg en Turnhout.
Minister Beke toont begrip voor protest
Vlaams Minister van Welzijn, Gezin en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) toont zondag begrip voor de protestacties van kinderverzorgers. “We hebben veel begrip voor de acties”, reageert de minister, “maar we hebben voor hen gestreden en we blijven dat absoluut doen.”
Beke verwijst zondag naar het sociaal akkoord (VIA6) dat een hogere verloning vooropstelt. In dat akkoord zijn ook 430 bijkomende voltijdse equivalenten in de private kinderopvang vooropgesteld en 123 in de publieke kinderopvang. De Vlaamse regering wil de komende jaren meer dan 30,8 miljoen euro vrijmaken voor een meerjareninvestering in kinderopvang. Met die investering moeten er tegen het einde van de legislatuur minstens 2.962 plaatsen met een subsidie voor inkomenstarief bijkomen in kinderdagverblijven of bij onthaalouders.
Daarbij krijgt de problematiek van lange wachtlijsten in grootsteden als Brussel, Gent en Antwerpen bijkomende aandacht met respectievelijk 10, 5 en 15 procent extra plaatsen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier