Kenzo Lauwereins van restaurant Vlass is West-Vlaams ‘Sommelier of the Year’

Kenzo Lauwereins en Baudouin Meyhui. © MD
Redactie KW

In Kortrijk werden de stemresultaten bekendgemaakt van de ‘Sommelier of the Year 2023’. Deze verkiezing is al aan de 13de editie toe. Meer dan 12.700 mensen, zowel gastronomieliefhebbers als professionals, brachten hun stem uit via de website www.sommelieroftheyear.eu. Daaruit bleek dat Kenzo Lauwereins van restaurant Vlass uit Middelkerke de West-Vlaamse primus is.

“De drie best geklasseerden van elke provincie plus Brussel legden een sommelierproef af waarbij gepeild werd naar hun kennis omtrent foodpairing, wijn- en glaskeuze. Dit gebeurde onder het nauwlettende oog van een vakjury”, legt initiatiefnemer Baudouin Meyhui uit.

Carine Hoedt van restaurant Merlijn uit Beselare, Esteban Casteur van restaurant Rebelle uit Marke en Kenzo Lauwereins van restaurant Vlass uit Middelkerke werden uitgenodigd voor West-Vlaanderen. “De kandidaten die het best scoorden, werden uitgeroepen tot provinciale laureaten. Wie de allerhoogste score behaalde en bijgevolg de nationale titel ‘Sommelier of the Year 2023’ in de wacht sleept, blijft nog even geheim. Die naam en ook de naam van de winnares van de titel ‘Wine Lady of the Year 2023’ worden pas op 6 maart 2023 bekendgemaakt”, aldus Baudouin.

Grijze garnalen

De proef van dit jaar was niet eenvoudig. Die bestond zowel uit een wine- als beerpairingopdracht met bijhorende glazen. De finalisten moesten uit vijf verschillende bieren de bier- en glascombinatie kiezen die het best samenging met een voorgerecht bestaande uit tomaat met Oostendse grijze garnalen.

Daarna moesten ze een tweede, goed gemotiveerde keuze maken uit vijf wijnen met een gepast glas voor scharretong met Nieuwpoortse grijze garnalen met een salsa van Chant d’Eole brut & dulse. Daarbij werden communicatieve vaardigheden ook in acht genomen.

Familiezaak

Uiteindelijk is het Kenzo Lauwereins die de titel mag dragen van ‘Sommelier of the Year’ voor zijn provincie. “Vlass is een echte familiezaak. Mijn mama staat in de zaal en mijn papa en vriendin staan in de keuken. In een familiale setting proberen we een hoogstaand niveau te brengen. We willen graag naar een Michelinster gaan”, vertelt Kenzo.

“De bedoeling is om aan tafel beleving te brengen. Zo hebben we bijvoorbeeld een kaaskar, digestiefkar, snoepkar, noem maar op om veel interactie te hebben met de mensen. Het verhaal van sommelier past perfect in dat verhaal. Ik ben enorm bezig met de wens en verwachting van de klant. Naast wijn hebben wij ook een cocktail-, mocktail- en bierarrangement. Een breed aanbod om de mensen te verwennen en zo goed als mogelijk te begeleiden naar de beste drankjes tijdens hun bezoek.”

Spannend

Kenzo is al negen jaar sommelier waarvan zes bij Vlass. Hij studeerde af in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde met als specialisatie drankenkennis. Erna volgde Kenzo nog een opleiding in Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge om zijn oog voor detail aan te scherpen en hij deed een buitenlandse stage in Waldorf.

“Ik ben uiteraard heel tevreden met de titel. Het was wel spannend want ik vond dat ik te weinig tijd had als enthousiaste sommelier (lacht), maar ik heb mijn vakkennis en passie kunnen tonen en dat heeft de jury overtuigd. Wie uiteindelijk kans maakt op de nationale titel is moeilijk in te schatten. Iedereen heeft zijn eigen stijl en doet het met veel passie. Ik beschouw de top elf al als een heel mooie prestatie. Dergelijke verkiezingen zorgen ook voor meer appreciatie voor het sommeliervak.”

Vakjury

De organisatie van ‘Sommelier of the Year’ is in handen van Home & Table by Meyhui, Foodprint en Club Prosper Montagné. Guido Francque, Frank Desmedt, Baudouin Meyhui, Marina Stoop, Robert Van Landeghem, Sofie Vanrafelghem, Gido Vanimschoot, Matthieu Vanneste en een aantal gewezen nationale winnaars van ‘Sommelier of the Year’ maakten deel uit van de vakjury. Een sommelier kan de titel van ‘Sommelier of the Year’ maar eenmaal in de wacht slepen. Gewezen winnaars kunnen bijgevolg niet meer worden voorgedragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier