Kelders onder water in Mandelwijk

Hans Van Mael woont in de Violierenstraat.© TL
Hans Van Mael woont in de Violierenstraat.© TL
Redactie KW

De bewoners van de Mandelwijk in Oudenburg zitten met de handen in het haar. Door de recente rioleringswerken kampen heel wat van hen met opstijgend vocht in de muren of kelders die onder water staan. “Dit belooft echt niet veel goed voor de toekomst”, klinkt het.

De infrastructuurwerken in de Mandelwijk hadden in het verleden al heel wat voeten in de aarde. Maar na jaren discussiëren werden ze in 2019 toch gestart. Ondertussen zijn de werken zo goed als afgerond, maar voor de bewoners van de wijk zijn de eerste ongemakken al duidelijk. Heel wat van hen kampen namelijk met opstijgend vocht in de muren of water in de kelder. “Wij wonen hier ongeveer één jaar”, zegt Hans Van Mael (52) uit de Violierenstraat. “Maar sinds een drietal weken staat er plots vier à vijf centimeter water in onze kelder. Van de buren hoorde ik dat ik niet de enige ben.”

Ook bij Chantal Hallumiez (53) uit de Anjelierenstraat zijn er sinds kort problemen. Zij woont al sinds 1976 in de wijk. “Het grondwater heeft hier al altijd hoog gestaan”, zegt ze. “Toen er recent bij gebouwd werd rond ons merkten we dat al die gebouwen 75 centimeter tot één meter hoger dan ons stonden”, zegt ze. “Wij zijn op die manier een beetje de waterbak van de rest. Al het overtollige water komt onze richting uit. De problemen zoals die er nu zijn, hebben wij eigenlijk voorspeld. We hebben die ook aan het vorige stadsbestuur voorgelegd, maar dat mocht niet baten.”

Bij Chantal uiten de problemen zich momenteel in opstijgend vocht in de muren. “Dat was de afgelopen week plots heel erg merkbaar”, zegt ze. “De riolering is pas aangesloten en het begint al. Dat is dus niet meteen bemoedigend naar de toekomst toe. Of ik een oplossing zie? Ik denk dat wij ons huis zullen moeten behandelen. Er zal niets anders op zitten.”

Onderzoek gestart

Burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) is op de hoogte van de problemen. De stad is dan ook een onderzoek gestart. “Wij hebben de vraag aan het studiebureau en de aannemer voorgelegd”, zegt hij. “Maar we gaan ervan uit dat het probleem ontstond door de nieuwe rioolbuizen. De oude lagen er al zodanig lang dat die grondwater doorlieten. Op die manier was onbedoeld een soort drainage ontstaan. Nu kan het grondwater niet meer door die rioolbuizen en zoekt het een andere weg.”

Mensen die nu water in de kelder krijgen, zullen dit probleem wellicht zelf moeten behandelen. “Dat betekent namelijk dat die kelders niet meer waterdicht zijn”, zegt de burgemeester. “Ik vrees dan ook dat die mensen hun kelder zullen moeten verdichten. Hoe dan ook gaan wij dit verder onderzoeken, maar alles wijst er toch op dat dit de oorzaak van de problemen is.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier