Keerpunt in Oostends daklozenbeleid

Redactie KW

Het Sociaal Huis zal de vzw Daklozenwerking van dr. Gerard Daniëls tijdelijk financieel steunen om een ander pand te kunnen huren. Daklozenwerking staat op straat als in april het huidige pand wordt afgebroken. De komende twee jaar zal het Sociaal Huis het ‘doorgangswonen’ hertekenen en versterken. Daklozen worden begeleid en zullen waar nodig in een doorgangswoning worden opgevangen.

De vzw Daklozenwerking van dr. Daniëls vangt al jaren een tiental daklozen op in een woning in de Dekenijstraat, die eigendom is van een bouwpromotor. Onverwacht kwam onlangs het nieuws dat de bouwpromotor het pand half april zou afbreken. De Oostendse meerderheidspartijen bogen zich afgelopen weekend over een voorstel van Vanessa Vens, voorzitter van het Sociaal Huis, om de Daklozenwerking te ondersteunen.

Er kwam een akkoord uit de bus waarbij het Sociaal Huis een uitzonderlijke, tijdelijke financiële steun biedt aan de vzw Daklozenwerking om een aangepaste woning te kunnen huren. De bestaande winteropvang in de Vercamerschool wordt niet uitgebreid naar de rest van het jaar, wel zal het Sociaal Huis investeren in meer begeleiding voor daklozen. Het doorgangswonen zal de komende twee jaar hertekend en versterkt worden. “Wij zullen daarvoor meer mensen en middelen vrijmaken”, zegt Vanessa Vens. “Dit is een keerpunt in hoe wij met daklozen omgaan.”

Begeleiding

Uiteindelijk wil het Sociaal Huis de daklozenwerking van dr. Daniëls overnemen, in samenwerking met de huidige vrijwilligers en het sociale middenveld, maar wel met de klemtoon op begeleiding. “De huidige vzw doet geen begeleiding van daklozen, al zijn er wel bewoners van het huis van dr. Daniëls die doorstromen naar een reguliere woning”, legt Vens uit. “Wij willen wel inzetten op begeleiding. Van de daklozen die in een doorgangswoning onderdak krijgen, zal wat verwacht worden.”

Het Sociaal Huis neemt twee jaar de tijd om dat nieuwe doorgangsbeleid te ontwikkelen. In de tussentijd kan de vzw Daklozenwerking aan de slag blijven in een woning die met steun van het Sociaal Huis wordt gehuurd. Daarnaast is het Sociaal Huis nu al bezig met het project ‘Housing First’, waarbij een vijftal mensen in een woning worden ondergebracht en ondersteund worden zodat ze er kunnen blijven. Dat project was al in opstart voor de vzw van dr. Daniëls op straat dreigde te komen.

Heet hangijzer

Het daklozenbeleid is een heet hangijzer in Oostende en bleef jaren beperkt tot een winteropvang omdat de meerderheidspartijen het ‘aanzuigeffect’ vreesden. CD&V was twee weken terug de eerste om voor ondersteuning voor Daniëls te pleiten, Open VLD reageerde kort daarna tegen een permanente opvang. De huidige winteropvang wordt dan ook niet doorgetrokken naar de rest van het jaar”, zegt de liberale ondervoorzitter van het Sociaal Huis Danick Minne.

“Maar wij zijn een sociale partij en wij willen ook geen daklozen op straat zetten. Wij blijven bezorgd om het aanzuigeffect, daarom wordt het aanbod voor daklozen ook niet vergroot in Oostende. Wij geven nu enkel financiële steun aan een privé-initiatief. En we zijn loyaal aan het bestuursakkoord, waarin de opstart van housing first en de begeleiding van daklozen voorzien waren.”

“Immo-agenten discriminatoir”

Dr. Gerard Daniëls is verheugd met het bereikte akkoord. “Als er over een tweetal jaar een initiatief van de stad komt, willen wij stilaan afbouwen. Bij een organisatie die louter uit vrijwilligers bestaat, verzwakt de goesting na verloop van tijd een beetje. Op lange termijn is dit niet leefbaar zonder officiële instantie. Maar ons is wel gevraagd om absoluut verder mee te werken omdat onze knowhow niet verloren zou gaan.”

Volgens dr. Daniëls is het wel niet makkelijk om een nieuw huurpand te vinden. “De Oostendse immo-agenten zijn enorm discriminatoir. Van zodra ze horen dat daklozen in een pand zouden komen wonen, gaan alle deuren dicht. Men zoekt allerlei manieren om aan ons niet te moeten verhuren. Terwijl het de vzw is die huurt, niet de daklozen. De daklozen staan onder toezicht, wij zorgen voor discipline. Het huis zal niet worden afgebroken! Misschien zal het wat makkelijker gaan nu wij financieel gesteund worden door het Sociaal Huis. Wij roepen eigenaars met een pand te huur alleszins op om contact te nemen.”

“Niet vrijblijvend”

N-VA reageert tevreden dat er in Oostende geen permanente bed-bad-brood-opvang voor daklozen komt. “We hopen dat er nu eindelijk actief wordt gewerkt met de daklozen om hun leven opnieuw op de rails te krijgen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger en fractieleider Björn Anseeuw. “Zo’n traject is wat ons betreft niet vrijblijvend: er moet een engagement zijn, zowel van de hulpverlening als van de dakloze. Dat betekent bijvoorbeeld dat zo’n traject niet eeuwigdurend kan zijn en dat er op tijd en stond, minstens na een jaar, een evaluatie komt. Mensen moeten hier sterker uit komen. We zullen er dan ook op toezien dat dit de voorbode is van een echte springplank naar een beter leven.”

(HH)