Katrien Martens al 25 jaar catechiste op Sint-Jacob en Sint-Pieters: “Nog niet van plan om te stoppen”

(foto EG)
Redactie KW

Katrien Martens (52) uit Ieper is gestart aan haar 25ste jaar als vrijwilligster in de catechesewerking van de Sint-Jacobs- en de Sint-Pietersparochie. “Ik haal veel voldoening uit dit engagement en zo lang we met genoeg catechisten blijven werken, ben ik nog niet van plan om te stoppen.”

Katrien is een bezige bij. Ze werkt al 30 jaar als pediatrisch verpleegkundige in het Jan Yperman Ziekenhuis en in haar vrije tijd doet ze graag yoga of gaat ze lopen. Daarnaast zingt ze in een koor en kijkt ze graag toneel. Naast haar vrijwilligerswerk in de catechese gaat ze ook regelmatig op bezoek bij ouderen in het rusthuis om de mensen wat gezelschap te bieden. “Ik kan gelukkig op veel steun van thuis rekenen. Mijn man Stefaan staat elk jaar klaar om, samen met de mannen van de twee andere catechisten, te helpen bij het vormsel”, aldus Katrien, die ook moeder is van drie volwassen kinderen: Anton (26), Frisine (24) en Annabel (21).

Paul Coucke, de toenmalige priester van de Sint-Jacobsparochie, vroeg Katrien 25 jaar geleden of ze het zag zitten om mee te helpen bij de catechesewerking. “Ik werkte toen parttime en had twee kleine kindjes, dus ik zag dat engagement wel zitten. En ik heb er nog geen minuut spijt van gehad.” Katrien werkt niet enkel graag samen met de kinderen, ze heeft er ook mooie vriendschappen aan overgehouden. “Toen ik startte, waren we met verschillende catechisten, maar we schieten nu nog met drie over. We vullen elkaar heel goed aan en weten wat we aan elkaar hebben. Doorheen de jaren zijn we hecht geworden en horen we elkaar ook vaak naast de catechese. Zo zijn we nog samen op weekend geweest of gaan we eens ergens eten.”

Jongeren maken nu bewust de keuze om hun vormsel te vieren

Niet enkel het aantal catechisten is gedaald, ook het aantal vormelingen vermindert. “Het getal is dan misschien zowat gehalveerd, maar de inzet is wel duidelijk gestegen. De jongeren maken nu bewust de keuze om hun vormsel te vieren. Dat zorgt ervoor dat ze zich duidelijk meer inzetten en bereid zijn om een namiddag hun hobby’s op te geven voor de catechese-activiteiten.”

Mondige jongeren

Tijdens de catechese zijn de kinderen per tien in groepjes verdeeld. “Ze komen dan verschillende keren bij ons thuis langs, waar we samen in gesprek gaan over belangrijke waarden. De inhoud van de gesprekken zijn uiteenlopend. Zo hebben we het over engagement, geloof, vertrouwen … We staan ook open om hen te helpen als ze met iets zitten. Pesten kan bijvoorbeeld een thema vormen tijdens een gesprek. Ik merk ook dat jongeren vandaag vaak heel mondig zijn, positief bedoeld dan. Ze vertonen diepgang, wat tot een boeiend gesprek leidt.”

Daarnaast moeten de vormelingen ook op andere activiteiten aanwezig zijn. “Zo is er elk jaar het let it shine-evenement, een muzikale avond in het teken van de sacramenten en brengen we een bezoek aan een engagement. Zo bezochten we al de Voedselbank in Ieper, waar we ook zelf de handen uit de mouwen staken. Natuurlijk zijn er ook misvieringen, waaronder de kruisoplegging en het vormsel zelf.”

Infoavond

De catechesewerking evolueert dus mee met zijn tijd. “De laatste jaren proberen we ook om de ouders zoveel mogelijk bij het gebeuren te betrekken. Zo experimenteerden we onlangs met een nieuwe infoavond. In plaats van een klassieke sprekerssessie nodigden we de ouders en kinderen uit in de kerk, waar ze via een doorschuifsysteem meer te weten kwamen over de sacramenten. De ouders waren enthousiast, want ze hadden het gevoel zelf nog iets bijgeleerd te hebben. Mede door de positieve reacties blijf ik me met veel plezier inzetten voor de catechese, maar we kunnen alle helpende handen goed gebruiken. Alle geïnteresseerden zijn dus van harte welkom om ons team mee te ondersteunen.” (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier