Kathelijn Vervarcke zoekt verhalen over het verzet

Kathelijn Vervarcke. (gf) © Picasa
Redactie KW

Auteur Kathelijn Vervarcke (46) uit Oostende is laureate van de Prijs Cultuurraad. De bekroning is een erkenning voor haar werk, maar zeker geen reden om op haar lauweren te rusten. Ze werkt niet alleen mee aan schoolboeken, in het komende jaar gaat ze op jacht naar nieuwe informatie om in 2024 een theaterwandeling te schrijven met verhalen en getuigenissen over het atheneum in de Tweede Wereldoorlog.

Kathelijn is, na haar successen met drie Young Adults romans en met de biografische theaterwandelingen in Vladslo over het leven en werk van Käthe Kollwitz, gepassioneerd door geschiedenis. Ze droomt ervan om rond de lokale geschiedenis van het Koninklijk Atheneum, nu GO! Athena campus Centrum, waar ze les geeft, een project uit te vouwen over bekende leerlingen van de school.

Ook sporen van verzet in Atheneum

“Mijn belangstelling gaat verder dan Arno en Karel Jonckheere”, zegt Kathelijn. “Het atheneum ademt geschiedenis uit, is een stuk erfgoed. Het is een bron vol feiten en historische figuren. Wie heeft hier allemaal les gegeven of gekregen? Indien je zoekt, komen de verhalen naar je toe. Via mijn eerste opzoekingswerk in het schoolarchief, de tijdschriften van Den Athenee, de Heemkundige Kring én de rijksarchieven in Brussel, kon ik achterhalen dat er twee leraars van het atheneum in het verzet gezeten hebben en dat er ook zes Joodse leerlingen waren, die gedeporteerd geweest zijn met hun familie. Dat opende meteen de deur voor dieper onderzoek. Corona zorgde even voor een stopzetten van mijn opzoekingswerk, maar nu is alles weer in gang geschoten.

Strafdossiers

Via strafdossiers in het verzetsarchief, dat 13 kilometer lang is en waarvoor je toelating moet krijgen van staatsveiligheid, ben ik veel te weten gekomen. Die Joodse ouders hadden een winkel in de Alfons Pieterslaan en deden markten, maar hadden geen wettige vergunning. De leraars-verzetsstrijders werden betrapt en na ondervraging gedeporteerd. Leraar Honoré Hoevenaeghel is gestorven. Emile Frijns heeft het overleefd. Over al die gegevens, in verband met de school, wil ik een historische roman maken en een historische theaterwandeling in Oostende, multimediaal met een podcast.

Verhalen

Nu is men in het atheneum razend benieuwd om te weten of er nog verhalen zijn van kinderen of kleinkinderen van verzetslui die niet betrapt geweest zijn. Voorlopig is het nog een ‘witte vlek’, maar die moet gekleurd worden met verhalen en getuigenissen.

“Als literatuurhistoricus ben ik ambitieus om die verhalen, die geschiedenis, op een literaire manier na te vertellen. Het collectief geheugen is belangrijk en het is hoog tijd om dat vast te leggen. Mogelijke getuigen worden steeds ouder, sterven uit. Welke verzetsverhalen worden nu nog verteld onder de kerstboom? Hoe leeft dat nog binnen bepaalde families? Hoe werden en worden ze daardoor nog beïnvloed? Hoe reageerde de politie op de Duitse bezetting? Zijn er nog verhalen rond? In welke cafés of verenigingen troffen die mensen elkaar? Alles is welkom!”

Waarde

“Ook de leerlingen worden betrokken bij het opzoekingswerk. Met een groep leerlingen gaan we op onderzoek naar de regio rond Hamburg waar meerdere kampen voor verzetsstrijders gevestigd waren. Mijn bedoeling is die beleving van de leerlingen te registreren. Het is een feit dat de jeugd steeds meer geïnteresseerd is in geschiedenis. De belangstelling via podcasts blijft groeien! Sommige van mijn leerlingen zijn werkelijk begeesterd door geschiedenis en de waarde ervan voor het heden en de toekomst. Schrijvers als Bart Van Loo en Johan Op de Beeck maken historie op een toegankelijke manier aantrekkelijk.”

Ambitie

De Dakbroeders vzw werkt aan de voorbereiding van een grootscheeps project over verzet en vervolging van Joden in Oostende, tijdens de Tweede Wereldoorlog. “We hebben daarbij de ambitie om al die verhalen te borgen”, stelt Kathelijn Vervarcke. “Daarmee bedoelen we het neerschrijven van verhalen die al decennia lang in het collectief geheugen van families of vriendenkringen doorleven. Heb je zo’n verhaal, neem dan contact op met mij via kathelijn_v@hotmail.com Je krijgt zeker een uitnodiging voor de Vierdaagse van het Verzet op 9, 10, 11 en 12 mei 2024 in het Koninklijk Atheneum, GO! Athena campus Centrum.” (Fons Roets)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier