Karl schrijft een brief naar de vele nabestaanden die dit jaar iemand verloren hebben: “Vergeet hen nooit”

© BELGA
© BELGA
Karl Vannieuwkerke
Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief

Karl Vannieuwkerke staat aan het einde van het jaar stil bij de vele duizenden en duizenden personen die ons dit jaar zijn ontvallen. Zijn boodschap: rust zacht, dierbaren. Vergeet hen nooit, nabestaanden. Reageren? Mail naar karl@kw.be

Beste nabestaanden,

Dat zijn we allemaal wel een beetje op het einde van 2020. Het is een jaar geworden voor de geschiedenisboeken. We hebben meer mensen moeten afstaan dan gewoonlijk. Mede door oorzaken waarvan we op de laatste dag van vorig jaar het bestaan nog niet vermoedden. In ons land zijn in 2020 door corona alleen al bijna twintigduizend mensen gestorven. 20.000! In de wereld bijna twee miljoen. 2.000.000! Stuk voor stuk vaders, moeders, broers, zussen, kinderen, kleinkinderen, neven, nichten, vrienden of vriendinnen. Zij en die duizenden anderen die dit jaar zijn gestorven, flitsen vandaag nog eens door ons hoofd. In een film geregisseerd door Robbe De Hert op muziek van Ennio Morricone. Respectvol gerecenseerd door Ward Verrijcken. Zouden die drie nu samen in ‘Cinema Den Engel’ de nieuwste Netflixreeksen aan het bingewatchen zijn?

De documentaire van Diego Maradona is een aanrader. De teloorgang van een genie dat in 2020 uit zijn lijden is verlost. De erfenis wel voor eeuwig gearchiveerd op het schap van de voetbalkunst. Rob Rensenbrink, Jack Charlton en Ray Clemence hebben daar ook een stevige map achtergelaten. Die laatste was een legendarische doelman. 730 matchen onder de lat bij twee topploegen: 470 bij Liverpool, de rest bij Tottenham. De groene trui op het netvlies gebrand, nu betrouwbare poortwachter naast Sint-Pieter. Misschien is er aan de zijde van de Engelsman ook een plaatsje voor Johny Voners. Met dertig jaar ervaring tussen de palen van FC De Kampioenen kan je Clemence weinig bij brengen, maar ik ken weinig doelmannen die een dagschoteltje afslaan. Een eeuwigdurende vriendschap is in de maak. En mochten er aan de ingang toch nog rellen ontstaan, is er nog steeds Javier Pérez de Cuéllar als ordehandhaver. De Peruaanse diplomaat werd 100 voor hij in maart het aardse ruilde voor een plek tussen de sterren. De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties maakte van vrede stichten een levensdoel. Ze hebben er boven een meesterlijke onderhandelaar bij.

Philip Cracco is ondertussen aan zijn scoutingronde bezig. Aan verse uitzendkrachten voor de entertainmentindustrie is in de hemel geen gebrek. Er is in de loop van het jaar veel talent aangespoeld. Met Sean Connery, Kirk Douglas, Liesbeth List, chansonnier Christophe en Mory Kante kan je al een mooi scenario bedenken. Kastiop vertaalt het klassieke scenario ongetwijfeld naar YouTube en Andre Meganck wordt een meester-fixer op de set. Tom Hautekiet ontwerpt een onvergetelijke affiche en als er pakjes op tijd op hun bestemming moeten geraken, kan Ayrton Senna vanaf nu ook worden afgelost door Stirling Moss. Ik gok ook wel op een theekransje met Lutgart Simoens, Jan Ceuleers, Aster Berkhof en Ilse Uyttersprot. Inzichten delen zullen ze altijd doen. En tot slot. Van bovenaf zag Kobe Bryant hoe Stephen Curry aan het staartje van 2020 op training 105 driepunters op rij lukte. Kobe applaudisseerde en lachte gulzig. Oprecht. Gentleman voor altijd, ook in het hiernamaals.

Rust zacht, dierbaren. Vergeet hen nooit, nabestaanden.

Warme groet,