Karien Becuwe gaat na 38 jaar met pensioen op gemeentehuis van Alveringem
Karien Becuwe (63) , hoofd van de dienst Mens en Vrije Tijd op het gemeentehuis, gaat op 1 juni met pensioen. Karien woont in Veurne, maar groeide op in Fortem. In 1983 werd ze door schepen Marc Wackenier voor 1 jaar gerekruteerd om in Alveringem een toeristische dienst uit te bouwen. Ze bleef er… 38 jaar. Over hoe de dienst haar afwezigheid zal opvangen, moet het college zich nog beraden.
Karien, je bent diëtiste van opleiding. Hoe ben jij op het gemeentehuis terecht gekomen?
Karien Becuwe: “Ik werkte inderdaad als diëtiste, maar kende goed Marc Wackenier, die in 1983 schepen van Toerisme was. Alveringem had geen toeristische dienst en zocht iemand om een werking uit te bouwen. Ik had een diploma van Westhoekgids en in die hoedanigheid kende ik de streek vrij goed. Ik kreeg een contract van één jaar aangeboden. Het gemeentehuis was net verhuisd naar het domein van Wyckhuize, zelf kreeg ik een kantoor in het oud-gemeentehuis achter de kerk. Mijn eerste werk was naar de Minipri rijden voor stylo’s en papier. Kristien Delancker en Katrien Louwagie werden mijn medewerkers. Kristien maakte het allereerste infoblad en Katrien was onze – foutloze – typiste. Dat eerste jaar werkten we twee projecten uit: een toeristische zoektocht in Alveringem en de Alexis Decarne viering in Stavele. Gaandeweg ben ik diensthoofd geworden. Dat is organisch gegroeid, wellicht omdat ik de allereerste was. Vooral sinds de komst van de nieuwe algemeen directeur Wouter Accou is er nogal wat veranderd. De overkoepelende dienst ‘Mens & Vrije Tijd’ werd opgericht. Toerisme en Cultuur, Jeugd en Sport, Bibliotheek en Welzijn zitten daar onder.”
Is dat een verbetering?
Karien: “Met Leo Bonte, Thea Marchand, Meloika Verweider en Paul Denys heb ik vier medewerkers. Leo focust zich op cultuur en erfgoed, Thea runt de bibliotheek en de dienst economie, Meloika doet jeugd en sport en Paul, die slechts 10 uur in dienst is bij ons, springt bij waar nodig. Vroeger zat iedereen meer op z’n eilandje, door de reorganisatie moeten we meer flexibel zijn. Iedereen heeft nog zijn of haar vakgebied, maar als iemand met vakantie is, springt een collega in. Is Thea met vakantie, dan kan het gerust zijn dat Leo de bibliotheek open houdt.”
Wat was al die jaren jouw job?
Karien: “De dienst leiden. Ik was ook de contactpersoon met onze vele partners: Westtoer, Toerisme Vlaanderen, DVV Westhoek, Co IJzervallei, … Ik heb uiteraard een enorme evolutie gezien. De huidige tijdsgeest is totaal anders dan 38 jaar geleden. Apps en QR-codes, ik weet wat dat is, maar eerlijk: dat is voor de jonge generatie. Dikke brochures met diepgang en een ellenlange geschiedkundige uitleg; dat boeit jonge mensen nu niet meer. Zij willen een goeie wandel- of fietskaart en komen enkel nog fysisch naar het gemeentehuis als ze iets niet vinden op de site. Een gebruiksvriendelijke website is dan ook geen luxe, maar een must. De gemeentelijke website wordt trouwens binnenkort helemaal vernieuwd.”
Hoe doet Alveringem het als kleine speler?
Karien: “Op toeristisch vlak zeer goed. De wandel –en fietsroutes worden veel gebruikt! Wat betreft de logies: er zijn er enorm veel in Alveringem, er komen er nog altijd bij en ze draaien allemaal. Ook op cultureel vlak doen wij ons best om alle leeftijdsgroepen te bereiken, met een leuke kidsdag in de zomer, het schlageroptreden voor senioren in november, tentoonstellingen, optredens, .. Activiteiten buiten Alveringem hebben ook vaak succes. Neem nu de groepsaankoop voor de musical Daens in Puurs. De gemeente betaalt de bus en deelnemers betalen enkel hun ticket.”
De voorbije 14 maanden kon de dienst niets organiseren. Zijn er mensen technisch werkloos geweest?
Karien: “Neen. We hebben bezigheden gezocht. Leo bijvoorbeeld sprong een tijdje bij in het triagecentrum in Veurne en Thea hielp ‘t Hoge tijdens de lockdown met het videobellen. We hebben dingen opgekuist, het archief onder handen genomen, opzoekingswerk gedaan, … Het was een minder prettige tijd want we zijn allemaal liever creatief.”
Wat waren de hoogtepunten en eventuele dieptepunten?
Karien: “Samen hebben we vele mooie dingen gerealiseerd. Te veel om op te noemen. De vier jaar durende herdenking van de Eerste Wereldoorlog is zeker een uitschieter. Bevernaar Dirk Claerhout leverde een belangrijke bijdrage in een aantal projecten, door zijn privécollectie voor ons open te stellen. De grote machine die Westtoer is, was vaak een grote steun voor de gemeente en ook voor mij persoonlijk. Ik had goede relaties met de betrokken medewerkers. Hun bijstand is van groot belang. De mensen van Westtoer waren dan ook als een van de eersten op de hoogte van mijn pensioen. Alveringem is ook belangrijke troeven kwijt gespeeld: ‘t Rohardushof, Grard en Athanor. Feit is ook dat onze dienst de laatste legislaturen meer dan gewoonlijk een nieuwe schepen heeft gekregen. En eigenlijk komt dat de werking niet ten goede. Zelf heb ik er acht verschillende gehad: Marc Wackenier, Valère Quaghebeur, Michel Sampers, Gerard Liefooghe, Martine Rabaey, Dirk Vermeulen, Kris Laleman en nu Sylvie Thieren.”
Hoe zie je de toekomst?
Karien: “Met vertrouwen! Ik heb twee dochters en twee kleinkinderen die ik regelmatig opvang. Mijn dochter verhuist in juni en heeft daarvoor ook al mijn hulp gevraagd. Uiteraard is een dergelijke mijlpaal ietwat dubbel. Ik heb gewikt en gewogen, had nog een jaar kunnen werken, maar ik heb dan toch beslist om op 1 juni te stoppen. Dingen waarvoor er de voorbije jaren geen tijd was, zal ik nu opnieuw opnemen. Ik denk daarbij aan gidsen of opnieuw workshops geven als diëtiste. Enkele vriendinnen gaan ook met pensioen. Neen, ik vrees het zwarte gat niet.”
(Anne Bovyn)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier