Kankervrij verklaarde Florian Poignie mag dag optrekken met vrienden: “Zijn altijd moed blijven houden”

Van links naar rechts: Hilde Vanhuylenbrouck, Florian Poignie, Ignace Poignie. (foto ADB)
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Florian Poignie (20) is een moedige kerel. Drie jaar geleden kreeg hij de vreselijke diagnose van kanker. Dit vreselijke nieuws dook op in de Sint-Maartenshoeve. Maar Florian is een vechtertje en met de steun van vele vrienden hield hij de moed er in. Hij overwon”, zegt moeder Hilde. Volharden in de strijd en de moed niet verliezen is de boodschap die hij wil delen in deze coronaperiode.

Florian Poignie (20) groeide samen met zijn ouders Ignace Poignie en Hilde Van Huylenbrouck op in de Sint-Maartenshoeve. Een maand na zijn 17de verjaardag kreeg Florian, leerling aan het VTI van Tielt, een zware diagnose: lymfeklierkanker. Hij zat toen in het vijfde jaar. Florian geloofde steevast in zijn genezing. “Met de steun van het VTI kon ik lessen blijven volgen via Bednet”, zegt hij. Met die steun én de blijvende aanmoedigingen van zijn ouders zag Florian geleidelijk aan lichtpuntjes in zijn situatie. “De behandeling in de kinderkankerafdeling van het UZ in Gent gaf resultaat. Dankbaar organiseerden we acties om het kinderkankerfonds te steunen.”

Nog niet genezen

Dankzij de goede zorgen van het medische team, de steun van velen en vooral het doorzettingsvermogen van Florian zelf kreeg de jonge man het blije nieuws dat hij kankervrij is. “Dit wil niet zeggen dat hij genezen verklaard is. “In medische termen noemen ze dit een remissie. Er is nu geen behandeling meer nodig. Pas vijf jaar na de diagnose kunnen we spreken van een genezing en dat is in februari 2024. Momenteel loopt er nog een opvolging in het genezingsproces. Om de drie weken zijn er bloedcontroles, alternerend bij de kinderarts en bij het UZ in Gent”, aldus mama Hilde. Voor Florian waren het medische aspect en de begeleiding bijzonder belangrijk, maar er was ook de flankerende begeleiding op psychologisch gebied.

“Ik kreeg tal van tips wat de mogelijkheden zijn om binnen het genezingsproces bezig te bleven. Eentje heb ik met veel enthousiasme en met mooie verwachtingen benut, en dat is Make-A-Wish. En ik had een droom… Ik heb dan ook de organisatie aangeschreven met de wens om eens mee te toeren in de Ronde van Frankrijk. Toen ik die wens uitte was het nog niet mogelijk die in vervulling te laten gaan wegens de intensieve behandeling. In de zomer van 2020 was er dan weer geen Tour en de pech bleef maar duren want vervolgens kregen we de mededeling dat door de aanhoudende coronaperiode alle buitenlandse wensen afgevoerd werden. Het blijft dus een pechparcours”, zegt Florian die de hoop koestert om ooit nog eens rond te toeren in het zog van de Tour. Met de enthousiaste medewerking van Make-A-Wish werd ten huize Poignie verder nagedacht om Florian toch te verwennen.

Ik kreeg tal van tips om tijdens de genezing bezig te blijven

Verwendag

Een verhaal dat ook al weer niet zonder problemen tot stand kwam. Straks is het dan zover al bleef het tot vorige week angstvallig afwachten of corona nu de boosdoener zou worden. 27 november moet voor Florian een dag zonder zorgen worden. Het wordt een dag van teambuilding met de nauwste kameraden die hij in de donkere dagen van zijn genezingsproces heeft leren kennen en waarderen. Met tien gaan ze op stap om te karten en om daarna op de latten te staan op de skipiste van Komen. Voorts staat paintbal op het wensenlijstje. En voor Florian, zijn vrienden van het VTI en de KSA-leiding staat er ook nog een afterparty op het programma. Aanvankelijk was die gepland in het Zonneke in Koolskamp. Maar ook hier kwam er ter elfder ure weer een kink in de kabel. Het schepencollege besliste dat er met onmiddellijke ingang een verbod kwam voor het gebruik van de gemeentelijke zalen. “Weer sleutelen en puzzelen”, zucht Hilde. “An van feestzaal De Mythe is de reddende engel voor deze activiteit. Dit is immers geen gemeentelijke zaal. Het after-gebeuren zal hier zijn beloop kennen.”

“Uiteraard letten we er op dat alles coronaveilig zal gebeuren want wij hebben zelf aan de lijve ondervonden hoe belangrijk het is om gezondheid te koesteren”, klinkt het. En als er dan nog een tweede wens mag komen, dan hoopt Florian zijn studies bachelor elektro-mechanica in Gent met succes te kunnen afronden.

Tijdens de hele periode werd er aan een kralenketting gewerkt en dit is een blijvend symbool van hoop. Nu hoopt men de afsluitende kraal te kunnen plaatsen in de vorm van een bloem. Meteen is dit een boodschap van hoop, dankbaarheid en steun. Omdat wegens ‘Eclairdag’ een aantal bakkers in de regio een deel van de winst afstaat voor het kinderkankerfonds, plaatste Hilde een grote bestelling en zo, zal ter gelegenheid van de bijeenkomst in de Mythe na de barbecue, taart voor het goede doel genuttigd worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier