Jongeren viseren Regenbooghuis aan Zee en dat is niet de eerste keer: “Omdat ze vinden dat wij anders zijn?”

Het incident gebeurde vrijdagavond. De politie kon acht daders identificeren. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Vrijdagavond kreeg het Regenbooghuis aan Zee, het Oostends aanspreekpunt rond seksualiteit en genderdiversiteit, ongewenst bezoek. Een achttal jongeren ging er verbaal agressief te keer en slingerden discriminerende opmerkingen naar het hoofd van de aanwezigen. De politie kwam tussen en kon de acht jongeren identificeren. “Waarom? Omdat we onszelf zijn?”

Het incident gebeurde omstreeks 20.30 uur in de Kerkstraat. Daar opende in juli 2021 het Regenbooghuis aan Zee, een ontmoetingscentrum die dient als aanspreek- en informatiepunt voor alles wat te maken heeft met seksuele oriëntatie en genderidentiteit. Geregeld komt het gezelschap samen binnen de vaste openingsuren. Vrijdagavond rond 20.30 uur liep het echter mis.

“Die jongeren kwamen binnen en slingerden meteen heel wat verwijten naar ons hoofd. Het ging er bij momenten erg agressief aan toe. Zelf vonden ze het allemaal wel grappig”, vertelt een aangeslagen Edie Merckx (54), zelf een transgendervrouw. “Uiteindelijk hebben we zelfs de politie erbij moeten halen.”

De politie bevestigt het verhaal. “Om 20.30 uur zijn we moeten tussenkomen in de Kerkstraat”, vertelt politiewoordvoerder Eline Goeminne. “Onze mensen hebben een zestal personen kunnen controleren en identificeren. Later op de avond zijn daar nog twee personen bij gekomen die ook geïdentificeerd konden worden.”

Voeling krijgen met de buurt

Het is al lang niet de eerste keer meer dat het Regenbooghuis aan Zee geviseerd wordt. “Er wordt wel meer de spot gedreven met ons”, vervolgt Edie. “Mensen zitten soms rustig op het terras iets te drinken en worden verbaal aangepakt. De reden? Geen idee. Misschien omdat zij vinden dat wij anders zijn? Er is begin dit jaar zelfs een periode geweest dat ons raam elke twee dagen besmeurd werd. Eten werd gewoon uitgesmeerd. Of ze breken onze vlaggenstokken en trekken de regenboogvlag eraf.”

Edie stelt zich vragen bij de verschillende incidenten. “We zijn 2024 en er wordt immens veel gesensibiliseerd. We proberen net voeling te krijgen met de buurt en met iedereen die hier langskomt. Via sensibilisering en verschillende acties proberen we de maatschappelijke kijk op LGBTQI+-personen te verruimen. Maar blijkbaar sensibiliseren we toch nog niet voldoende. Het gaat hier wel degelijk om jongeren en net dat zijn de personen die we proberen te bereiken. In 2022 trokken van school tot school om folders uit te delen. Het taboe blijft. We hopen daar toch nog verandering in te brengen, maar we merken dat er nog heel veel werk aan de winkel is. Er is nochtans een plaats op de wereld voor iedereen”, aldus Merckx.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier