Jonge onderzoekers van KU Leuven Kortrijk en Brugge digitaal op uitwisseling

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Onlangs namen jonge onderzoekers van de KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en Campus Brugge voor de derde keer deel aan een innovatie bootcamp. Het resultaat van drie dagen intensief samenwerken met onderzoekers uit Wallonië en Frankrijk is drie nieuwe projecten. Een project om sportuitrusting te delen, een nieuw biologisch middel tegen oogstverlies in de landbouw en een slimme database die moet helpen om gerecycleerde materialen in de bouwsector opnieuw te gebruiken.

De onderzoekers van de KU Leuven Campus Kulak Kortrijk en Campus Brugge ontwikkelden tijdens een bootcamp van 9 tot 11 december drie vernieuwende concepten voor de zogenaamde ‘circulaire economie’. Dat wil zeggen dat ze op zoek gaan naar manieren om materialen zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken. Ze deden dat in samenwerking met vijf andere universiteiten van het Europese Interreg-project TransUniv.

Drie projecten

“Tijdens het online bootcamp leren ze hun onderzoek toe te passen in de circulaire economie”, klinkt het bij KU Leuven. “Peter en Paul Bertels van Norsu BV geven een praktijkgerichte cursus design thinking en ondernemerschap waarin ze die nieuwe kennis meteen toepassen op hun eigen vernieuwende concept.”

Resultaat van drie dagen intensief samenwerken zijn drie nieuwe bedrijfsprojecten: een project om sportuitrusting te delen, een nieuw biologisch middel tegen oogstverlies in de land- en tuinbouw en een slimme materialendatabase voor hergebruik van gerecycleerde materialen in de bouwsector.

Prachtige ervaring

“Het bootcamp was voor mij een prachtige ervaring om samen te werken met studenten uit Lille en Mons. Het resultaat, de slimme database voor de bouwsector, neem ik mee in mijn verder onderzoek de komende vier jaar”, zegt Jentel De Vlieger van de KU Leuven Campus Brugge.

Jentel was aan de slag onder de supervisie van prof. Jiabin Li. “Het is mooi om te zien hoe onze jonge onderzoekers op zo’n korte tijd tot heel concrete resultaten kunnen komen. Tijdens dit bootcamp zijn ze erin geslaagd om vanuit heel verschillende achtergronden, multidisciplinair en over grenzen heen samen te werken om de wereld een beetje mooier te maken. We bekijken hoe we de projecten samen met onze socio-economische partners en de andere universiteiten nog een vervolg kunnen geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier