Jong koppel runt met succes schapenmelkerij in Torhout

Floris Verscheure en Delphine Perdu tussen hun dieren van Schapenmelkerij De Maekemeersch. Samen met hun allerbelangrijkste ‘schaapje’: zoontje Charles van 5 maanden.©Johan Sabbe
Floris Verscheure en Delphine Perdu tussen hun dieren van Schapenmelkerij De Maekemeersch. Samen met hun allerbelangrijkste ‘schaapje’: zoontje Charles van 5 maanden.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Een eigen landbouwbedrijf in een nichemarkt, ver weg van de bulkindustrie. Dat is wat Floris Verscheure en Delphine Perdu met hun jonge onderneming Schapenmelkerij De Maekemeersch in Torhout nastreven. Ze produceren met de melk ambachtelijke kaas en yoghurt en verkopen tweemaal per jaar lamsvlees. “De schapen vervullen onze droom”, zegt het koppel.

Floris en Delphine, beiden 25 jaar, hebben een zoontje Charles van 5 maanden. Ze runnen De Maekemeersch in de landelijke Edewallestraat, vlakbij het vroegere zeugenbedrijf van Geert Verscheure (61) en Marleen Mattelin (59), de ouders van Floris, die enige zoon is. De naam De Maekemeersch is afgeleid van een combinatie van het gehucht ’t Makeveld en het woord meersen , dat zoveel als weiden betekent.

In 2017 van start gegaan met tien ooien

Mocht het ooit lukken, dan zou het koppel van zijn nu nog kleinschalige bedrijf willen leven, maar momenteel is dat niet aan de orde. De schapenmelkerij beperkt zich tot een arbeidsintensief bijberoep. Beiden hebben een fulltime job. Floris, die bachelor in de agro-industrie is, werkt in de leghennensector voor de broederij Vepymo. En Delphine, oorspronkelijk uit Staden afkomstig en bachelor in de medische laboratoriumtechnologie, is laborant bij AML West in Ardooie, het medische labo van de uit Torhout afkomstige Dominique Declerck.

“Ik mag dan agro-industrie gestudeerd hebben, ik wou kost wat het kost een beheersbaar en ambachtelijk bedrijfje in de landbouwsector starten”, doet Floris zijn verhaal. “Delphine, met wie ik al zeven jaar samen ben, zat op dezelfde golflengte. Liever geen bulk voor ons. In 2017 hebben we onze eerste tien ooien gekocht. Ik herinner me 9 juli 2018 als de dag van gisteren. Dat is de datum waarop voor het eerst een van onze ooien aflammerde. Je zou het de échte start van onze schapenmelkerij kunnen noemen, al zou het nog tot september van vorig jaar duren vooraleer we effectief tot zuivelproductie kwamen: yoghurt en verse kaas. Intussen zijn we ook volop met harde kazen aan het experimenteren.”

Tweemaal per jaar lamsvlees te koop

Moeten er dieren geslacht worden, jonge bokken bijvoorbeeld, dan mogen Floris en Delphine dat uiteraard niet zelf doen. Maar het lamsvlees op hun boerderij verkopen, mag wél. “Dat doen we tweemaal per jaar”, legt Delphine uit. “Een keer in de periode augustus-september en een keer in de periode april-mei. Die laatste verkoop is nu aan de gang. Er is nog lamsvlees verkrijgbaar.”

Schapenmelk smaakt voller en is ook beter verteerbaar

Het koppel melkt intussen al 23 ooien. Het totale schapenbestand schommelt rond de 90. “De risico’s van wat we doen, zijn relatief beperkt”, vindt Floris. “Aan onze 7 hectare grond hebben we voldoende en aangezien we zelf onze producten maken en verkopen, zijn we niet afhankelijk van tussenspelers. We kunnen onze eigen prijs bepalen. De kopers weten dat ze kwaliteit krijgen voor een eerlijk bedrag. Een winkeltje en een webshop hebben we nog niet, maar misschien ooit wel.”

“Je kunt yoghurt natuur bij ons krijgen, maar ook yoghurt met fruittoevoegingen”, pikt Delphine in. “Alles ambachtelijk en met de grootste zorg bereid. We zijn een schoolvoorbeeld van de korte keten: met een rechtstreekse relatie tussen de producent en de consument. Dat maakt het voor ons zo leuk om te doen. We creëren een meerwaarde. Lastig is het soms wel in combinatie met onze andere jobs. Maar we doen dit met grote liefde voor onze dieren en onze klanten. Het melken gebeurt tweemaal per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Met een mobiel melkmachientje, geen dure robot.”

Schapen zijn als familie voor Floris en Delphine

Waarom niet gewoon producten op basis van koemelk kopen? Floris: “Schapenmelk smaakt voller en is ook beter verteerbaar. De smaak van schapenkaas is minder scherp. Niet te vergelijken met geitenkaas. We bieden bovendien een oplossing voor mensen met koemelkallergie. Uiteraard geloven we heel sterk in onze producten. We doen er alles aan om ze perfect op smaak te brengen en helemaal op punt te zetten. We zijn blij dat we sinds kort het label 100% Torhout #kpeisetwel mogen hanteren. Dat is voor een beginnende onderneming als de onze uitstekend meegenomen.”

Het kan niet anders of Floris en Delphine hebben een band met hun schapen. “Ze maken als het ware deel uit van onze familie. In de winter houden we hen doorgaans op stal, in de zomer kunnen ze in de weiden terecht. Na onze gewone dagtaak de dieren terugzien, is altijd een groot plezier. De landelijke omgeving doet ons deugd. Hoe druk het ook is, de schapen creëren rust.”

Info: De Maekemeersch, Edewallestraat 18, 0472 52 17 84 .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier