Jobstudent kan te vroeg geboren baby reanimeren op openbaar toilet aan Zeedijk in De Panne

Archiefbeeld © BELGA
Redactie KW

In De Panne moest een vrouw zondagvoormiddag plots bevallen in de openbare toiletten aan de Zeedijk. Het ging om een vroeggeboorte en de baby vertoonde geen teken van leven. De jonge strandredders snelden ter plaatse en konden de baby reanimeren.

Het incident gebeurde voor de start van de dienst van de redders om 10.30 uur. “Maar ik vraag mijn manschappen – allemaal jobstudenten – om een half uur vroeger aanwezig te zijn, zodat ze tijdig aan de waterlijn staan”, vertelt adjunct-hoofdredder Filip Jongbloet. “Gelukkig waren ze op tijd.”

Rond 10.20 uur kwam een Franstalige vrouw aangelopen en sprak een van de redders aan. Er zou iets gebeurd zijn in de openbare toiletten in het midden van de Zeedijk, ter hoogte van de Zeelaan.

Slik

“Dat is op ongeveer twintig meter van onze hoofdpost”, vervolgt Jongbloet. “Mijn redders gingen onmiddellijk ter plaatse. Het is een bevalling, klonk het doorheen de portofoon. Slik, dat hebben we nog nooit meegemaakt.”

De dochter van de Franstalige vrouw was er onverwacht vroeg bevallen. Ze had haar baby’tje al in de handen, maar het vertoonde geen teken van leven. “De vrouw was helemaal van de kaart. Mijn EHBO-hulpverlener, ook een jobstudent, was met een interventierugzak ter plaatse gesneld om de reanimatie op te starten. Intussen had ik de hulpdiensten verwittigd. Eens ter plaatse namen zij de reanimatie over van mijn EHBO-hulpverlener. Het kindje is bij ons levend vertrokken.”

Alle lof

Met de MUG-heli werd de baby overgebracht naar het ziekenhuis. “De redders en EHBO-hulpverleners kregen alle lof van de spoedarts, hun ingrijpen gaf het kind een levenskans”, aldus burgemeester van De Panne Bram Degrieck (Het Plan – B). “De toestand van het kind en de moeder is stabiel. We duimen voor het beste. Chapeau voor onze studenten op het strand!”

Emoties verwerken

De opmerkelijke interventie liet wel een diepe indruk na. “We zullen nog samenzitten om de emoties te verwerken”, zegt Jongbloet. “Ik moet erover waken dat mijn manschappen, allen tussen de 18 en 26 jaar, deze ervaring goed doorkomen. Het is niet vanzelfsprekend voor een hulpverlener om plots op een prematuurtje te beginnen reanimeren. We leren het wel in de cursus, maar in de praktijk is dat allerminst evident. Ik ben trots op mijn ploeg.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier