Zeekrekel organiseert deze zomer wekelijks creatieve buitenkampen voor 400 kinderen

Acht weken lang kunnen 50 kinderen per week zich amuseren in en rond de boerderij van Mieke Syryn. © AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Tussen de Beernemse velden organiseert Mieke Syryn van vzw de Zeekrekel deze zomer opnieuw creatieve buitenkampen. Acht weken lang kunnen 50 kinderen per week zich amuseren in en rond de boerderij. “De kinderen kiezen zelf wat ze doen, er is geen vast programma met activiteiten”, vertelt initiatiefnemer Mieke Syryn.

Het middaguur breekt aan wanneer we in de Nieuwstraat in Beernem de tuin van de Zeekrekel oprijden. Links spelen een aantal kinderen met pijl en boog terwijl een ander groepje achter elkaar rijdt met een gocar. Iets verderop spelen wat kinderen met de kippen en middenin de tuin van de boerderij staat een indrukwekkende kliminstallatie waar een tiental kinderen op klautert. “De kinderen krijgen hier echt inspraak. Ik bied aan met hun voorkeuren in het achterhoofd, zij kiezen uit”, vertelt de vrouw terwijl ze luidkeels vergadering! roept om de 50 kinderen die over het hele domein verspreid spelen, samen te krijgen voor de foto. “Ze oefenden een liedje in om te zingen terwijl jij de foto neemt, leuk hé?”

Voor de achtste zomer op rij ontvangt Syryn opnieuw elke week een groep kinderen van drie tot twaalf jaar. “Ik hou van buitenspelen en merk vooral hoe positief de impact ervan is op kinderen. Ze verleggen hun grenzen, leren bij, leren met elkaar omgaan en verzorgen onze dieren”, vertelt ze. Naast de kampen werkt de vrouw in het onderwijs en als beweegcoach.

“Neem nu het nieuwe klimparcours. Vroeg klauterden wij in bomen in de tuin van onze ouders. We vielen eens van een tak en staarden urenlang naar de structuur van de boom om uit te vogelen hoe we zo hoog mogelijk zouden raken. Dat gebeurt nu veel minder, waardoor hun oog-handcoördinatie en evenwicht minder sterk groeit”, lacht ze.

New York en Berlijn

Die kinderen, komen uit een heel divers publiek. “Deze week zijn hier kinderen uit Spanje. Ze wonen met hun ouders in Madrid, maar de mama komt uit België. Wanneer zij in de zomer hier is om familie te bezoeken, komen de kinderen steeds naar de Zeekrekel. Zo hebben we ook een aantal kinderen uit New York, Berlijn en Brussel.”

Of Syryn ook zelf nog een beetje tijd heeft voor vakantie tussen al die speeldrukte? “Wel, dit jaar namen we voor het eerst in acht jaar een beetje vakantie. Daar hebben we intens van genoten”, besluit ze. (Arno Van Haverbeke)

Meer info: www.zeekrekel.be

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier