Voorstelling charter kinderraad in Avelgem: “Weten wat kinderen bezighoudt en hoe onze gemeente nog leuker zou kunnen zijn voor hen”

De vertegenwoordigers van de kinderraad zijn: Alix Vandemeulebroucke, Vince Huysentruyt, Jef Verhellen, Roman Buysschaert, Mona Moerman, Iebe Mijle, Rhune Mahieu, Annaelle Depasse, Cas De Zayteyt, Nora Ruysschaert, Eline Van Caeneghem, Senne Vandeborre, Demy Van Meirhaeghe en Lena Delft. © ELD
Eddy Lippens
Eddy Lippens Medewerker KW

In het najaar van 2023 werd de allereerste Avelgemse kinderraad gelanceerd. Veertien enthousiaste jongens en meisjes uit het vierde en vijfde leerjaar zullen twee jaar lang hun school en vrienden vertegenwoordigen in de nieuwe kinderraad. Na die periode van twee jaar wordt er een nieuwe kinderraad gekozen.

“Onze gemeente heeft al lang een actieve jeugdraad, maar naar de stem van de jongsten onder ons werd er niet altijd even goed geluisterd”, vertelt Pieterjan Beheydt, Jeugdconsulent, Dienst jeugd en cultuur. “Hier moet de kinderraad verandering in brengen. Met de kinderraad willen we graag weten wat kinderen bezighoudt en hoe onze gemeente nog leuker zou kunnen zijn voor kinderen. Als vertegenwoordiger van de kinderraad ben je de stem voor alle kinderen en leg je je oor te luister in de klas, de school, bij vrienden, thuis en in de wijk… om ook hun tips mee te brengen naar een van de vergaderingen. Het is dus meer dan enkel een titel. Vanuit deze bijeenkomsten werd er samen een ‘actieplan’ opgemaakt met de belangrijkste punten bij kinderen. Dit charter werd maandag dan ook overhandigd aan het gemeentebestuur.”

“De kinderraad probeert te zorgen voor de stem van elk kind met onder andere het droomdagboek. Een leuk participatie-instrument dat de kinderraadvertegenwoordigers verdeelden aan alle klasgenoten van het vierde en vijfde leerjaar. Op die manier zorgde de kinderraad voor veel input wat leidde tot drie belangrijke thema’s: vrije tijd, groen en milieu, mobiliteit en veiligheid. Met deze thema’s werd een actieplan opgesteld. Elk thema kreeg drie actiepunten en het laatste punt (punt 10) ‘kinderen betrekken bij beleidsbeslissingen’ is misschien wel het belangrijkste van het hele actieplan”, aldus Pieterjan.

Actiepunten:

1. De snelheid van auto’s minderen om de straten veiliger te maken

2. Gevaarlijke punten aanpakken

3. Meer autovrije straten

4. Meer bomen en natuur

5. Het creëren van een speelbos

6. Lelijke hoekjes in de buurt opvrolijken

7. Inrichten van een waterparcours (in het zwembad)

8. Activiteiten op en in het water / Scheldearm

9. Binnenruimte om te spelen

10. Kinderen betrekken bij beleidsbeslissingen

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier