Sint-Amandsbasisschool Zuid stelt nieuwe groene speelplaats open voor buurt

V.l.n.r. tuinarchitect Yves Dehondt (Green-YD), Jan Luts (directeur basisschool SAZ), burgemeester Ruth Vandenberghe, Lien Baguet (voorzitter ouderraad SAZ) en Geert Devolder (Devolder Architecten)©ELS DELEU EDB
V.l.n.r. tuinarchitect Yves Dehondt (Green-YD), Jan Luts (directeur basisschool SAZ), burgemeester Ruth Vandenberghe, Lien Baguet (voorzitter ouderraad SAZ) en Geert Devolder (Devolder Architecten)©ELS DELEU EDB
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Aan de Krysantenlaan 6 in Kortrijk komt er in 2021 een nieuw park. De geasfalteerde speelplaats van Sint-Amandsbasisschool Zuid wordt immers omgetoverd tot een groene en duurzame speelplaats en openbare ruimte voor iedereen. De totale kosten worden geraamd op 450.000 euro.

De eerste speelplaats van de basisschool dateert uit de jaren 60 en bestaat uit meer dan 5.500 vierkante meter in asfalt, een doorn in het oog van de buurt én de school.

“Het was een grijze aaneenschakeling van voetbal- en basketbalveldjes. Een speelplaats anno 2020 is meer dan dat”, vindt directeur Jan Luts, die samen met de werkgroep van de ouders onder leiding van voorzitter Lien Baguet en tuin- en landschapsarchitect Yves Dehondt van Green-YD Ieper, de duurzaamste speelplaats van Vlaanderen in 2021 gaat verwezenlijken: een combinatie van speelplaats en park in de stad.

Concentratievermogen

“Het is wetenschappelijk bewezen dat een groene speelplaats voor kinderen een positieve invloed heeft op het concentratievermogen in de les en op het pestgedrag”, vervolgt de directeur.

De eerste ideeën voor de nieuwe speelplaats werden geopperd door de leerlingen en ouders. “We hebben hen bevraagd en gaven hen letterlijk en figuurlijk een blanco blad papier met de vraag ‘teken jouw ideale speelplaats en schrijf er wat uitleg bij’. Ik merkte dat de kinderen verlangden naar een nieuwe speelplaats.”

Ouders uit de buurt

“We namen ook contact met de ouders in de buurt. Daar werd tijdens de vergadering verder gezocht naar de ideale invulling, zowel educatief als ontspannend. Een Finse piste krijgt er een plaats naast een volleybalterrein, basketbalkooi, buitenklas, een arena en verschillende picknickplaatsen. Met al deze ideeën en suggesties hebben we de plannen gemaakt”, vertelt Jan Luts nog.

Lees verder onder het ontwerpplan

“Het geeft de kinderen een omgeving waarin ze kunnen leren en spelen, in de buitenklassen, op het podium, in de arena. Het is ook een plaats van ontmoeting en ontspanning”, zegt Lien Baguet, voorzitter van de ouderraad.

“De grootste uitdaging was eigenlijk alle ideeën stroomlijnen, rekening houdend met het bouwkundige verhaal. Hoe kunnen we contact maken met de natuur en verder kijken dan de grenzen van de schoolsite. We zochten ook contact met de openbare weg en de aangrenzende ruimte. In de wijk is er nauwelijks buurtgroen aanwezig”, zegt tuin- en landschapsarchitect Yves Dehondt.

“We vergroten de openbare ruimte. Het toekomstige park kan ook opengesteld worden voor de buurt, na de schooluren. Een park voor de buurt met zitgelegenheid, allerhande sportactiviteiten, buurtwerking.”

Ecologische voetafdruk

De werkgroep overtuigde het agentschap Natuur & Bos en MOEV om over de brug te komen met een financiële steun van 250.000 euro. Om dit alles te realiseren, ondergaat de helft van de huidige speelplaats een heuse facelift.

Van die 5.500 m² wordt er 2.200 m² onthard en vergroend. Onder de noemer ‘zero waste schoolyard’ wordt 100 procent van het asfalt ter plaatse gerecycleerd in creatieve toepassingen zoals waterdoorlatende verharding, schanskorven en puintuintjes.

“Zo wil de school de ecologische voetafdruk van de heraanleg minimaal houden. Ook het hemelwater wordt maximaal hergebruikt of plaatselijk geïnfiltreerd. Meer dan 100.000 liter water kan op deze manier ingezet worden voor onder andere toiletten.”

Boom adopteren

“Natuurontwikkeling en groen krijgen de nodige aandacht met honderden vierkante meters bloemenweides, een bijentuin, plukfruit en tientallen bomen”, aldus burgemeester Ruth Vandenberghe.

De totale kostprijs van de speelplaats wordt geraamd op 450.000 euro. “Er is nu reeds meer dan de helft verzameld maar er zijn nog tal van initiatieven om alles te kunnen realiseren. Zo kan je vanaf nu een boom adopteren”, aldus nog de directeur.

De stad Kortrijk staat in voor inhoudelijk advies, financiële ondersteuning en periodiek onderhoud van het groen en afvalbeheer. De werken zijn na een openbare aanbesteding gegund aan aannemer Mahieu uit Gistel.

Hij vat de werken deze maand nog aan. In een eerste fase wordt al een batterij zonnepanelen gelegd op het dak van de school door Earth uit Harelbeke. Het project moet afgewerkt zijn tegen de paasvakantie 2021.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier