Pop-up zomerspeelplein voor twaalfde jaar op rij op de Grote Markt

De kinderen van kleuterschool De Blauwe Poort testten het zomerspeelplein © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Het zomerspeelplein op de Grote Markt is dit jaar vooral gericht op de allerkleinsten. Het werd uitgetekend samen met de kinderen van de kleuterschool De Blauwe Poort en MPI Pottelberg. Dit jaar gaat het om een iets kleinere versie van het pop-up speelplein, zo’n 10 op 15 vierkante meter, om de combinatie met de triënnale After Paradise mogelijk te maken.

Voor het twaalfde jaar op rij krijgt de Grote Markt in Kortrijk een zomerspeelplein. “Elk jaar komen er zo nieuwe speelzones bij want na de zomer op de Grote Markt wordt het speelplein gebruikt om een verouderd speelplein te vervangen of om een buurt van een nieuwe speelzone te voorzien. Verschillende buurten kregen zo al een vernieuwde of volledig nieuwe speelzone, zoals in Sportcentrum en OC Lange Munte en de nieuwe speelzone in het Astridpark, maar ook totaalrenovaties van bestaande speelruimtes in Dubbele Haagjes Kortrijk, Pleintje Kooigem en Vlasschaard Heule”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

De keuze van de speeltoestellen werd gemaakt samen met de kinderen van de kleuterschool De Blauwe Poort en MPI Pottelberg. Het zomerspeelplein blijft op de Grote Markt van 21 juni tot 13 oktober. Na de zomer komen de speeltoestellen te staan in het Blauwe Poortpark. Daar verdwijnen enkele oude elementen en wordt de speelruimte uitgebreid. De definitieve speelzone wordt rolstoelvriendelijk en inclusief gemaakt met verharde padenstructuren, omheining en speeltuigen met extra prikkels.

Ook in deelgemeenten wordt stevig geïnvesteerd in zomerspeelpleinen: in Rollegem (2019, werd permanent), in Bissegem (2020), in Marke (sinds 2021), in Bellegem (2021, werd permanent net naast OC De Wervel) en in Aalbeke (2023). “Heule is deze zomer aan de beurt met mooie speelkoffers aangezien er geen plaats is voor een speelplein. Die worden in samenwerking met de horecazaken op Heule Plaats ter beschikking gesteld aan gezinnen met kinderen”, aldus Herrewyn.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier