OverKop-huis opent deuren in wijkcentrum Eikenhove: “Nieuwe warme thuis voor jongeren”

Elke woensdag kunnen kinderen en jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht in het OverKop-huis. © Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede
Levi Verbauwhede Medewerker KW

Het stadsbestuur en CAW Zuid-West-Vlaanderen openden het gloednieuwe OverKop-huis. Elke woensdag kunnen kinderen en jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht in wijkcentrum Eikenhove, centraal in het Torenhof. “Hier vind je een luisterend oor en leuke activiteiten, en kan je andere jongeren ontmoeten”, klinkt het.

“OverKop is er voor jongeren die niets, iets of te veel aan hun hoofd hebben”, klinkt het bij de sociale organisatie. “Een OverKop-huis is een plek waar alle jongeren van 12 tot 25 jaar welkom zijn. Het is een laagdrempelige, leuke en veilige plek met toegankelijke vrijetijdsactiviteiten. De plaatselijke jongerenwerker zorgt bovendien voor ondersteuning op vlak van sociaal en geestelijk welzijn. Wie er langskomt, vindt er een luisterend oor en krijgt de kans om andere jongeren te ontmoeten.”

Oproep

In Vlaanderen bestaan er al zo’n 60 OverKop-huizen. Enkele jaren geleden werd er ook een huis in Kortrijk en Menen opgestart. “Waregem was een blinde vlek in Zuid-West-Vlaanderen”, duidt schepen van Welzijn Joost Kerkhove (CD&V). Na een nieuwe oproep vanuit de Vlaamse overheid engageerde het stadsbestuur zich om binnen de regionale welzijnsvereniging W13 ook in Waregem een vestiging op te starten.”

Droom

Het stadsbestuur realiseerde de vestiging in wijkcentrum Eikenhove langs de Albert Servaeslaan, in de wijk Torenhof. “In een wereld waar het steeds sneller gaat, is het belangrijker dan ooit om een plek te creëren waar we echt verbinding kunnen maken. Dit wordt een nieuwe warme thuis voor veel jongeren. Het is ontstaan uit een droom en wordt een symbool van hoop, samenhorigheid en van een warme gemeenschap. Op deze manier stellen we de wijk Torenhof ook in een positief daglicht.”

Frisse blik

Bronke Luysterman van CAW Zuid-West-Vlaanderen (Centrum Algemeen Welzijnswerk) wordt de vaste jongerenwerker. “Ik ben erg enthousiast en kijk ernaar uit om de jongeren te leren kennen. Zelf kom ik niet uit de streek, maar dat biedt mij een frisse blik om hier te starten”, reageert Bronke. Verder werkt het stadsbestuur samen met vzw Arktos, de nabije basisschool, de jeugddienst en dienst diversiteit, de politie en vzw De Brug, die een brug slaat tussen het Westerse leven en de islamitische waarden.

Het OverKop-huis is elke woensdagnamiddag open en richt zich ook op jongeren buiten Waregem. “Er wordt namelijk ingezet op OverKop-spots in Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Wielsbeke en Zwevegem.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier