Mobiliteitsproblemen voor nieuwe Brugse VTI campus nog niet opgelost

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op 1 december 2021 moet de bouw van de nieuwe VTI-campus in de Vaartdijkstraat in Brugge klaar zijn. Vanaf de lente van 2022 zullen de 650 leerlingen van deze Brugse vakschool in fasen verhuizen uit de oude gebouwen in de Boeveriestraat. Er dienen wel nog enkele mobiliteitsproblemen opgelost te worden.

Zonder de btw-verlaging van 2016 had het Brugse VTI nooit een nieuwe campus kunnen bouwen. Dat bevestigt Philippe Monserez, programmadirecteur bij Scholen van Morgen, de eigenlijke bouwheer van dit project. “De federale regering besliste toen om de btw op scholenbouw te verlagen van 21 naar 6 procent. Daardoor kwam plots 160 miljoen euro extra geld vrij en konden 17 scholen, waaronder het VTI Brugge, van de wachtlijst geschrapt worden.”

35 miljoen euro

Scholen van Morgen bouwt sinds 2011 maar liefst 182 nieuwe Vlaamse scholen, waarvan er al 166 projecten opgeleverd zijn. Eind dit jaar moet ook het nieuwe VTI Brugge klaar zijn. Het behoort tot de Top 5 van de schoolprojecten inzake omvang en kostprijs. Over de totale prijs blijven zowel schooldirecteur Jos Loridan als Scholen voor Morgen een beetje vaag, omdat ook het onderhoud voor de duur van 30 jaar in de totaalprijs ingecalculeerd is. Maar de prijs voor dit project schommelt rond de 35 miljoen euro.

De bouwkost werd geraamd op 1400 euro per m², wat voor een site van 17.500 m² een bedrag van 24,5 miljoen euro betekent. “Maar daarin zitten de uitrusting en het onderhoud niet verrekend, wat voor een vakschool snel oploopt”, zegt Philippe Monserez. Hoe dan ook, 80 procent van de kostprijs is gesubsidieerd, 20 procent moet het VTI zelf ophoesten. “Het resterend bedrag moeten we hoofdzakelijk halen uit de verkoop van onze oude school en grond in de Boeveriestraat, waar 135 woningen gebouwd worden”, zegt de algemeen directeur Jos Loridan.

Internaat

De nieuwe campus zal plaats bieden aan de afdelingen auto, elektriciteit, mechanica, podiumtechnieken, maar ook aan de technische richtingen elektromechanica en industriële wetenschappen. Momenteel heeft het VTI Brugge 650 leerlingen, op de nieuwe campus is er plaats voor maximaal 800 scholieren. Er is ook een internaat voor 65 leerlingen voorzien.

“Onze nieuwe school zal de modernste inzichten voor het secundair onderwijs vertolken, zowel op het vlak van opleiding in nieuwe en duurzame technieken als inzake pedagogische processen”, stelt Jos Loridan. Het wordt een open campus, een flexibel en compact gebouw met vier bouwlagen, compartimenteerbare werkplaatsen, open ruimtes, groenzones, refter en sporthal. “Het duurzame karakter zit onder meer in de energiezuinigheid, de geothermische verwarming en een beperkt aantal zonnepanelen”, legt de directeur uit.

Knelpunten

Qua mobiliteit zijn er nog knelpunten. Campusdirecteur Wim Vanhoutte bekent: “Aanvankelijk hoopten we op een nieuwe toegangsweg, langs de bussenstelplaats van De Lijn. Maar dit zorgt voor teveel onveiligheid met al die passerende bussen. De leerlingen zullen per fiets of al wandelend via de Vaartdijkstraat, langs het kanaal, moeten gaan. We onderhandelen met het Brugs stadsbestuur om een breder voetpad aan te leggen van het station naar de Vaartdijkstraat. Wie uit de Baron Ruzettelaan komt, kan uiteraard de voetgangersbrug over de Gentse Vaart gebruiken. Alle gemotoriseerd verkeer zal via Ten Briele de school moeten bereiken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier