KSA Roobaert uit Roeselare laat zich niet kleinkrijgen en blijft creatief

KSA Roobaert doet z’n best om steeds weer coronaveilige activiteiten te verzinnen. (gf)
KSA Roobaert doet z’n best om steeds weer coronaveilige activiteiten te verzinnen. (gf)
Redactie KW

Jongeren tussen twaalf en achttien jaar mogen volgens de nieuwste maatregelen slechts een buitenschoolse activiteit kiezen. Voor Hanne Berten (17), die naar school naar de VMS in Roeselare gaat, was de beslissing snel gemaakt: ze koos bewust voor haar jeugdbeweging, de KSA Roobaert.

Het spreekt voor zich dat jeugdbewegingen het afgelopen jaar het niet gemakkelijk hebben gehad. “In het begin van de lockdown in 2020 was het nog leuk. Ik was echt blij dat er een online alternatief was en dat de activiteiten doorgingen, ook al was dat van thuis uit. Sommige leeftijdsgenoten hadden veel minder geluk en konden thuis niets van activiteiten doen. We speelden online spelletjes of kregen bepaalde opdrachten. Zo moesten we eens een aantal TikTok-video’s maken. Na een eindje werden we de zoommeetings echter wat beu en het waren ook telkens dezelfde spelletjes die terugkeerden”, legt Hanne uit.

Wanneer de maatregelen in september waren versoepeld, liet KSA Roobaert die kans niet aan zich voorbij laten gaan: “We mochten een hele week in de KSA blijven slapen. Dat heet de Inleefweek. Dat is enkel voor als je het laatste jaar lid bent. In die week hebben we een fuif voorbereid, ook al waren we heel onzeker of dat zou mogen doorgaan. Daarnaast speelden we spelletjes, we zijn eens gaan zwemmen, er vond steeds een avondactiviteit plaats en we kregen ook opdrachten van de leiders. Zo moesten we bijvoorbeeld eens met een speciale boekentas naar school gaan.” In het begin van het schooljaar verliep alles dus vrij soepel en relatief normaal, ook al wisten de meesten dat het maar van korte duur zou zijn.

“Jongeren hebben een uitlaatklep nodig”

Kort daarna vielen inderdaad heel wat activiteiten in het water: geen fuif, geen spaghettiavond voor de ouders en ook een pannenkoekenverkoop was uitgesloten. Met de nieuwe maatregelen, die stellen dat jongeren tussen de twaalf en de achttien slechts één buitenschoolse activiteit mogen kiezen, mogen ze wel weer fysiek samen komen, ook al is dat dan met mondmasker, op voldoende afstand en maximum in een groepje van tien. Niet evident voor een jeugdbeweging dus. Toch worden de activiteiten uiteraard aangepast om alles coronaveilig te laten verlopen: “Zo werden we eens allemaal op afstand aan een hek vastgebonden en moesten we een familielid bellen om bevrijd te worden. Eenmaal we werden losgemaakt, kregen we een opdrachtenblad dat we alleen moesten vervullen. Vechtspelletjes worden dus sowieso vermeden”, lacht Hanne.

Mentale gezondheid

Toch is Hanne ongerust over de mentale gezondheid van jongeren: “In het begin was iedereen blij en de meeste van mijn vrienden konden zich gemakkelijk bij de situatie neerleggen. Het was zomer en we moesten niet naar school. Maar na een eindje kregen we het gevoel dat we echt niets meer mochten doen. Hobby’s, sporten, uitgaan of gewoon eens met vrienden afspreken: elke uitlaatklep was weggevallen. En net dat hebben jongeren juist zo nodig om de stress van school van zich af te zetten. Zij die niet in een jeugdbeweging zitten of die hun sportactiviteit niet meer kunnen uitvoeren of die hun ontspanning zelfs hebben stopgezet door te veel schoolwerk, missen dat enorm. Ik heb voor de KSA gekozen, maar vroeger tenniste ik eigenlijk ook. Daar kon ik letterlijk eens alle frustratie en stress uit mezelf slaan, wat ik nu echt mis. Veel jongeren voelen zich vergeten. Het is allesbehalve gemakkelijk om als jongere door de crisis te geraken. Je moet kunnen ontdekken wat de wereld is, je wil experimenteren en dat kan nu niet. Er worden je zo veel beperkingen opgelegd: je mag maar met een beperkt aantal mensen afspreken en je kan niet je hele familie zien.”

geen vooruitzichten

Terwijl alles nog vrij goed verliep voor de kerstvakantie, merkt Hanne hoe slecht veel van haar leeftijdsgenoten eraan toe zijn op mentaal vlak: “Eerst hadden we nog de feestdagen in het vooruitzicht, ook al was dat dan enkel met je familie. Maar na de vakantie leken we geen enkel vooruitzicht meer te hebben. De VMS heeft het goed geregeld dat we een dag naar school kunnen gaan en de volgende dag online lessen moeten volgen. Dat is een goeie afwisseling. Toch houden velen de situatie niet meer uit: ons leven bestaat enkel nog uit schoolwerk. We krijgen zogezegd online les, maar uiteindelijk krijgen we de ene na de andere taak. Leerkrachten beseffen niet hoe vermoeiend dat is. Velen bezwijken onder de druk van school en willen daarom naar een psycholoog. Ik probeer me echter op de positieve dingen te focussen. Zo is dit nu ook eens de ideale periode om jezelf te leren kennen.”

“Ons leven bestaat momenteel enkel nog uit schoolwerk”

Wat de toekomst zal brengen voor jeugdbewegingen hangt natuurlijk van de maatregelen af. Normaal gaan ze jaarlijks naar een pretpark in de lente, maar ook dat staat nog niet vast. Of er deze zomer een kamp zal plaatsvinden en of de vierdaagse trip naar het buitenland zal doorgaan, zijn allemaal vragen die vandaag niemand kan beantwoorden. Het is dus erg moeilijk om op voorhand activiteiten te organiseren. De KSA blijft echter creatief. Zo zijn ze al een alternatief voor de fuif aan het bedenken. Misschien zullen ze een carwash organiseren of snoepjes verkopen. (Sofie Missiaen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier