Kindergemeenteraad van Oostende blikt terug op productief jaar

Twintig kinderen (niet iedereen aanwezig op de foto) van verschillende Oostendse scholen kregen de kans om mee te denken over de toekomst van Oostende. © GF
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Om kinderen structureel te laten participeren aan het lokaal bestuur werd dit schooljaar opnieuw een kindergemeenteraad aangesteld in Oostende. Twintig kinderen van verschillende Oostendse scholen kregen de kans om mee te denken over de toekomst van Oostende.

Vier themavergaderingen

Er werden na de opstart vier themavergaderingen georganiseerd. “Heel wat verschillende stadsdiensten waren vooral benieuwd hoe de kinderen over de thema’s dachten en ze waren erg enthousiast om aan de slag te gaan met de verbetervoorstellen. Zo volgden de kinderen een creatieve workshop in Mu-zee-um en gingen ze op bezoek achter de coulissen van Cultuurcentrum De Grote Post. Ze gaven er heel wat input over het soort creatieve workshops en de voorstellingen die hen aanspreken. Samen met de dienst Cultuur dachten de kinderen na over culturele activiteiten en hoe zij zelf met hun gezin aan deze activiteiten zouden deelnemen”, zegt Bart Plasschaert, schepen van Vrije Tijd

Voor het thema mentaal welzijn gingen de kinderen in gesprek over de geluksdriehoek. De vragen zoals wat maakt ons gelukkig, wat doen we als we ongelukkig zijn en welke diensten kunnen we aanbieden vanuit de stad om in te zetten op mentaal welzijn, werden uitvoerig besproken. Er werd ook aandacht besteed aan het thema cyberveiligheid. Zo speelden de kinderen Hackshield, een interactieve game waar kinderen de gevaren van het internet leren herkennen. De kinderen waren enthousiast over het spel en Stad Oostende besliste om het spel aan te kopen en er verder mee aan de slag te gaan.

Op pad

Met twee stormwagens en een undercover wagen van de lokale politie gingen de raadsleden op pad om onveilige verkeerssituaties te analyseren. De kinderen bekeken hoe de verkeerssituatie met kleine ingrepen kon verbeterd worden en dat is interessante informatie waar de dienst Mobiliteit mee aan de slag kan. Tijdens de laatste raadszitting gingen de kinderen met go-carts op bezoek bij de ontmoetingscentra, waar ze bekeken hoe het aanbod meer kindvriendelijk gemaakt kan worden.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier