Kinderen van de Kleine K bouwen zelf speelzone aan Groeningeheem

Op de voorgrond het moodboard die werkt gebruikt voor het ontwerp van de speelzone © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De tuin van het Groeningeheem aan de Passionistenlaan heeft er een extra speelzone bij. De kinderen zaten niet enkel mee aan de tekentafel, maar hielpen het ook bouwen. “De ambitie om meer veilige en inclusieve speelruimtes te maken binnen een straal van 400 meter rond de woonplaats is gehaald, maar dat belet ons niet om extra speelzones te voorzien”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Kortrijk heeft de symbolische kaap van 100 speelzones overschreden, maar de stad gaat verder met vernieuwende initiatieven zoals de speelzone aan Groeningeheem. Deze werd niet enkel uitgedacht door de kinderen van de Kleine K, een deelwerking van AjKo, ze bouwden het ook zelf. Ook Wildane (10) en Marwa (9) hielpen mee. Zij komen elke woensdagnamiddag naar de werking. “Voor de kleuren kozen we voor een suikerspinthema. Eerst maakten we de schetsen en dan mochten we die inkleuren. Op de echte speelzone spoten we graffiti”, zegt Wildane. “Het gras was toch leeg een saai. Nu niet meer. En we hebben hier nog genoeg plaats om nog iets te maken. Misschien kunnen we in de zomer hier een waterpark of zwembad bouwen”, vult Marwa aan.

“Het gras was toch leeg een saai. Nu niet meer. En we hebben hier nog genoeg plaats om nog iets te maken” – Marwa (9)

Samen met Circus Remenos werkten de jongeren van de Kleine K in het voorjaar een plan uit, met maquettes die toonden wat ze wilden. Kort na de paasvakantie werden de effectieve werken aangevat die nu klaar zijn. De speelzone is een mix tussen rustplekken, spots die de creativiteit stimuleren en een aantal klassieke speelelementen. Er zijn schommels, een glijbaan, hangmat en een grote hut. Wat meest in het oog springt: een winkeltje waar de kinderen zelfgemaakt eten kunnen verkopen en dat kan omgetoverd worden tot ballenbad. Naar het winkeltje is een mooie brug gemaakt waar de letters ‘AjKo’ op pronken. Om de nieuwe speelzone mogelijk te maken, werd 15.000 euro voorzien.

Alle info en een handig overzicht van alle speelruimte in Kortrijk en deelgemeenten vind je via de website van Jeugdcentrum Tranzit. De speelkaart is gratis op te halen in alle openbare stadsgebouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier