Jongeren massaal op zoek naar job-voor-één-dag voor YOUCA Action Day: “We kunnen het verschil maken”

Op vrijdag 20 september vond de VIP-dag West plaats in Kortrijk © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Met een graffiti-kunstwerk op de Graanmarkt vragen jongeren aandacht voor het project YOUCA Action Day. Ze oefenen op 17 oktober hun droomjob-voor-een-dag uit, waarbij hun loon van € 60 integraal naar sterke jongerenprojecten wereldwijd gaat. Heel wat leerlingen zijn nog op zoek naar een interessante werkplek en hopen bedrijven, organisaties en particulieren uit de omgeving van Kortrijk te inspireren deel te nemen aan deze unieke ervaring.

De YOUCA Action Day op 17 oktober zet zich in voor het recht op een schone, gezonde en duurzame buurt. “Meer dan 15.000 jongeren uit heel Vlaanderen en Brussel die opkomen voor hun leeftijdsgenoten overal ter wereld, dat is actief wereldburgerschap. Ik roep bedrijven, vzw’s en inwoners op om hen één dag een werkplek te geven en hen zo te steunen in hun sociaal engagement”, aldus Bert Herrewyn, schepen van Mondiaal Beleid.

Op vrijdag 20 september vond de VIP-dag West plaats in Kortrijk, waar enthousiaste jongeren hun school vertegenwoordigen en zich voorbereiden op de campagne, op zoek naar een interessante werkplek. Jasmijn Herremans (17) en Lotte De Roeck (16) zijn dit jaar ambassadeurs van Youca. “Voor de VIP-dag in West-Vlaanderen kozen we voor Kortrijk omdat de stad al lang heel geëngageerd is, met vijf deelnemende scholen en met de meeste deelnemende leerlingen, een 500-tal.”

“We willen verandering brengen. Jongeren hebben misschien nog niet veel levenservaring, maar wel kennis. Wij kunnen ook kritisch nadenken en we hebben het gevoel dat er nog niet genoeg naar jongeren wordt geluisterd. Via YOUCA kunnen we het verschil maken.”

Jongerenprojecten in Burundi en Gaza

Ook dit jaar stemden YOUCA-jongeren massaal voor het project waar zij zich voor willen inzetten. De keuze viel op KIYO, die in Burundi samen met jongerenorganisatie Spring Communities werkt rond het recht op een schone, gezonde en duurzame buurt. In Burundi worden jongeren dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van ernstige milieuverontreiniging.

YOUCA steunt op verzoek van vele jongeren samen met Broederlijk Delen ook Theatre Day Productions in Gaza, een organisatie waarbij theater als uitlaatklep en traumaverwerking fungeert ten tijde van militaire bezetting en oorlogsgeweld. In België financieren ze eveneens scholierenprojecten, waarbij jongeren op een creatieve manier van hun buurt een betere plek maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier