Jeugdhuis Kontrabas vindt mogelijk tijdelijk onderdak… onder voetbaltribune: “Dringend nood aan nieuwe locatie”

Kacem Mommerency en Enigo Vandendriessche voor de deur die straks misschien het nieuwe lokaal van de Kontrabas kan worden. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Enigo Vandendriessche en Kacem Mommerency van Vooruit stellen voor om jeugdhuis Kontrabas in Ingelmunster, dat sinds eind maart zonder lokaal zit, tijdelijk onderdak te bieden in een lokaal onder de voetbaltribune. Het voorstel wordt op 18 juni besproken in de gemeenteraad.

“Er is dringend nood aan een nieuwe locatie voor ons geliefde jeugdhuis”, zegt voormalig jeugdschepen Enigo Vandendriessche. “Sinds eind maart heeft de Kontrabas geen lokaal meer en dat voelen ze. De speciale activiteiten, zoals de jaarlijkse Kontrabasfeesten, kunnen nog doorgaan, maar de dagelijkse werking ligt al drie maanden stil. Voor de continuïteit van een vereniging is dat niet goed. Zoek maar eens nieuwe vrijwilligers, zonder dagelijkse werking. Of in dit geval: zoek maar eens nieuwe bestellers, zonder toog. Daarom willen we zo snel mogelijk een nieuw onderkomen voor de Kontrabas.”

“Zoek maar eens nieuwe bestellers, zonder toog” – voormalig jeugdschepen Enigo Vandendriessche

Kacem Mommerency vult aan: “De Kontrabas is een van de oudste jeugdhuizen van Vlaanderen. Het zou enorm spijtig zijn mocht dat verloren gaan. De Kontrabas brengt de jeugd samen. Onze jeugdverenigingen verbroederen er en ook jongeren die niet in een vereniging zitten vinden de weg. De jeugd heeft nood aan een plek als de Kontrabas, om op terug te kunnen vallen, onvergetelijke momenten te beleven en hun eerste pint te drinken in een gecontroleerde omgeving.”

Container voor materiaal

Onder de voetbaltribune is er een lokaal dat de gemeente alleen gebruikt om materiaal op te bergen. Volgens Vooruit kan hiervoor een andere oplossing gevonden worden, zodat de Kontrabas er tijdelijk terechtkan. Mommerency: “Voor de opslag van materiaal zou de gemeente een container kunnen huren, net als voor het materiaal van het jeugdhuis. Er is trouwens nog plaats naast de voetbaltribune voor minstens één container.”

Vandendriessche bekeek ook het financiële plaatje: “Het kan allemaal budgetneutraal voor de gemeente. De Kontrabas kreeg van de gemeente een tussenkomst voor de huur van het pand op het Stationsplein. Dat geld spaart de gemeente nu uit en moet volgens ons ingezet worden voor het jeugdhuis.”

Vanaf 1 juli

Na overleg met enkele jongeren van de Kontrabas stelt Vooruit dinsdag aan de gemeenteraad voor om het lokaal rechts van de Fietsbieb vanaf 1 juli ter beschikking te stellen. Ondertussen kan de gemeente samen met het jeugdhuis verder zoeken naar een definitieve oplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier