Jeugdhuis De Keirse in Lichtervelde zit in een nieuw jasje
Als jeugdhuis De Keirse – net als de rest van de horeca – op 1 mei mag heropenen, dan zal dat in een fris nieuw jasje zijn. De kernleden zaten de voorbije maanden niet stil en gaven het jeugdhuis een grondige makeover, met één doel in het achterhoofd: meer sfeer. “We beseften zelf ook dat het heel wat gezelliger kon”, zeggen Lennert Dehullu, Jarno Pollet en Milan Moerman.
Net als cafés en restaurants zijn jeugdhuizen al sinds 19 oktober 2020 gesloten omwille van de coronacrisis. Ook in Lichtervelde bleven de deuren van jeugdhuis De Keirse de voorbije maanden dicht, maar dat betekent niet dat het gebouw stof stond te vergaren. Integendeel: de kernleden spendeerden er uren van hun vrije tijd om het jeugdhuis op te frissen.
En dat was nodig. Want laat ons eerlijk zijn, het nieuwe jeugdhuis van Lichtervelde was geen toonbeeld van sfeer en gezelligheid. “We beseften zelf ook dat het hier allesbehalve gezellig was. Je had hier eerder het gevoel dat je in een voetbalkantine zat dan in een jeugdhuis”, zeggen Lennert Dehullu (20), Jarno Pollet (20) en Milan Moerman (20). Zij vormen de kern van De Keirse, samen met Damon Serlet en Maxim Bostyn.
Makeover
Alle binnenmuren werden geschilderd, de deuren kregen een nieuw likje verf, er kwam een nieuw projectiescherm, her en der staan nu plantjes en het spelkot – met voetbaltafel en biljart – werd ingericht als bruine kroeg, houten details incluis. Een spiegel aan de muur moet dan weer een populaire selfieplek worden. En straks kan je er zelfs met Payconic betalen. Blikvanger wordt de toog, maar wat er mee zal gebeuren blijft een verrassing tot de heropening, hopelijk op 1 mei. “We kijken er enorm naar uit”, klinkt het in koor. “Eindelijk weer onze vrienden zien en onder de mensen komen, want het is een héél saai jaar geweest.”
Een vreemd jaar ook. Lennert en Jarno, die Ian Haeghebaert en Jano Denys opvolgden, hebben sinds hun start in juni nog niet veel plezier beleefd aan hun voorzitterschap.
“Maar we kunnen eigenlijk echt niet klagen”, zeggen ze. “We hebben enorm veel steun gevoeld. Er kwam heel veel volk langs in de periode tussen de twee lockdowns, soms moesten we mensen weigeren omdat het vol zat. Er waren er zelfs bereid om in de regen te zitten. En tijdens de sluiting kochten heel wat mensen een lidkaart. Zij krijgen straks dan ook voorrang bij de heropening. Nu alleen hopen dat de mensen ons straks opnieuw weten te vinden. Niet alleen jongeren trouwens, ook dertigers en veertigers zijn hier meer dan welkom. We willen een plek worden waar jong en oud elkaar ontmoeten.”
Prijskaartje
Toch is er ook ruimte voor een kritische noot. “We zijn het gemeentebestuur dankbaar voor de steun”, zeggen Lennert, Jarno en Milan. “Zeker schepen Bogaert heeft veel voor ons gedaan. Zo krijgen we een subsidie en moeten we tijdens de sluiting geen huur betalen. De gemeente investeerde ook in akoestische panelen. Maar de huurprijs, zo’n 450 euro per maand kosten inbegrepen, ligt eigenlijk echt wel te hoog. Zeker als je vergelijkt met wat andere jeugdhuizen moeten betalen: vaak is dat beperkt tot de kosten, sommigen betalen zelfs niks. In plaats van te kunnen sparen om een leuk evenement te organiseren, moeten wij bijna al onze inkomsten aan die huur spenderen. Terwijl wij het jeugdhuis op de kaart willen zetten en niet alleen overleven.”
Hallo Steven Bogaert (CD&V), schepen van Jeugd? “We begrijpen de vraag van het jeugdhuis zeker en bekijken of er iets kan aan gedaan worden”, klinkt het. Toch maakt de schepen een kanttekening. “Zo krijgt De Keirse een jaarlijkse subsidie van 1.000 euro, net als de andere jeugdbewegingen, die geen inkomsten genereren. Daarnaast stellen we een nieuw gebouw met binnenplein ter beschikking voor een huurprijs die toch zo’n 30 procent lager ligt dan wat betaald werd voor het vorige pand. Maar dat neemt niet weg dat we onderzoeken wat mogelijk is in de toekomst. Overleg is altijd mogelijk. We zijn alvast heel tevreden dat een gedreven ploeg het jeugdhuis runt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier