“Dit is een enorme tijdswinst”: nieuw registratiesysteem voor buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge

Schepen Loes Vandromme met enkele kinderen van de kinderopvang. © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Op maandag 3 juni start de buitenschoolse kinderopvang Hopsakee in Poperinge met een nieuw registratiesysteem. Ouders kunnen voortaan werken met een badge, waarmee ze zelf de aankomst- en vertrektijden van hun kinderen registreren. “Een belangrijke stap naar administratieve vereenvoudiging voor ouders én voor ons IBO-team”, stelt bevoegd schepen Loes Vandromme (CD&V).

“De stad streeft naar een uniforme aanpak van ons Initiatief Buitenschoolse Kinderopvang (IBO) over alle vestigingen heen, die niet alleen de administratie verbetert, maar ook voor tevreden ouders en medewerkers zorgt”, zegt schepen Vandromme. “Vorig jaar vingen we met ons IBO 756 verschillende kinderen op, dat zijn 45% van de kinderen tussen 2,5 en 10 jaar uit Poperinge. Hopsakee is dus echt een onmisbare partner voor onze Poperingse ouders.”

“De badge registreert het juiste uur van aankomst en vertrek, en stuurt die door naar de factuur. Geen discussies meer dus”

Er zijn initiatieven in de Veurnestraat in Poperinge (een kleine honderd kinderen per dag), en verder in Watou, Krombeke, Abele, Roesbrugge, Proven en Reningelst. Er is overal een voor- en naschools aanbod van 7 tot 19 uur. In de zomervakantie zijn kinderen welkom tot 10 jaar, anders tot 12 jaar. In de dorpen komen dagelijks minimum veertien kinderen opdagen. In de meeste plaatsen worden de kinderen door de begeleiders naar en van school gebracht.

Vlotte werking

Ouders betalen een bijdrage per begonnen half uur opvang voor hun kind. Het nieuwe systeem vereenvoudigt nu de administratieve opvolging en zorgt voor een zeer nauwkeurige tijdsregistratie.

“Vanaf 3 juni scannen de ouders of opvoedverantwoordelijken zelf de badge van hun kind in bij aankomst en uit bij vertrek. Die badge kan ook bevestigd worden aan de (boeken)tas van hun kind of men kan er voor kiezen die zelf bij te houden. Voor ons betekent het systeem een enorme tijdwinst”, zegt Joke De Canck, diensthoofd Jeugd en IBO.

“Je betaalt per begonnen half uur. De badge registreert het juiste uur van aankomst en vertrek, en stuurt die rechtstreeks door naar de factuur. Geen discussies meer dus. Door dit systeem moeten de ouders zich binnen aanmelden, en krijgen de begeleiders zo de kans een babbeltje met hen te slaan”, weet Hilde Carton, coördinator en hoofd planning.

Verder groeien

De werking van IBO Hopsakee groeide de voorbije jaren steeds verder uit, waardoor er nu in elk dorp waar een school is, ook buitenschoolse opvang georganiseerd wordt. Een begeleider mag maximum 14 kinderen opvangen, en per kind moet vier vierkante meter ruimte voorzien zijn.

“Er is een heel nauwe samenwerking met de verschillende stadsdiensten zoals de jeugd-, sport- en sociale dienst maar ook met externe partners zoals De Lettergreep en JOKI om kinderen met een verhoogde zorgbehoefte beter te ondersteunen. In de hoofdvestiging in de Poperings Veurnestraat (voormalig gebouw Technische Dienst en politiebureau) waren er in het voorjaar dan weer omgevingswerken die het speelplezier van de kinderen er nóg vergroten. En nu zetten we een belangrijke stap in het digitaliseren van deze dienst.”

Tien jaar

“In het najaar vieren we trouwens 10 jaar Hopsakee en we zullen dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan”, vertelt schepen Vandromme.

Ondertussen werken een twintigtal kinderbegeleiders bij IBO Hopsakee. In de vakanties worden jobstudenten ingeschakeld en verschillende scholieren volgen er een deel van hun opleiding via duaal leren. “Met de verdere uitbouw en professionalisering van ons IBO blijven we verder werken aan een stad waar het goed is om te leven, wonen en werken”, besluit Loes Vandromme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier