Dansen met Koen Wauters in de Topsportschool KTA Brugge

Een sfeerbeeld van het evenement in de Topsportschool, met Koen Wauters. © (C)JDESIGN
Stefan Vankerkhoven

Op zaterdag 1 juni werden de terreinen van de Topsportschool KTA Brugge ingepalmd door kinderen en jongeren met een bewegingsbeperking die er kwamen proeven van sport op hun maat. Bijna honderd jongeren konden ontdekken waar hun bewegings- en sporttalenten lagen. Naast een uitgebreid sportaanbod was er een ruim aanbod voorzien voor professionals (artsen, therapeuten, leerkrachten) en ouders. Daarnaast stonden een dansmoment met Koen Wauters en een voetbalinterland België – Nederland op de agenda. Het Sportfestival kaderde binnen het EACD 2024-congres, een wetenschappelijk congres rond neuromotorische aandoeningen, dat vorige week plaatsvond in Brugge.

Sporten en bewegen zijn essentieel voor elk opgroeiend kind om gezond en gelukkig te zijn – ook als je een (fysieke) beperking hebt. Maar sporten met een beperking is een uitdaging. Enerzijds zijn er de fysieke grenzen aan wat mogelijk is, maar anderzijds is de kloof tussen sportvraag en sportaanbod groot.

Het Sportfestival van EACD 2024 en het bijhorende EACD+ impactprogramma willen hier een antwoord bieden door kinderen en jongeren te laten kennismaken met mogelijkheden in plaats van beperkingen in sportcontext. Daarnaast wil het festival verder sensibiliseren, informeren en responsabiliseren richting beleidsmakers, zorgverstrekkers, ouders en familie van personen met een beperking.

Inspireren

Patricia Van de Walle (UAntwerpen en coördinator Sportfestival) licht toe: “Nog te vaak denkt men dat fysiek actief zijn en fysieke beperkingen niet samen gaan. Op dit Sportfestival tonen honderd jongeren dat een fysieke beperking hen niet tegenhoudt om te sporten.”

“We willen hiermee vooral alle sportverenigingen inspireren om ook bij hen kinderen met een beperking te laten sporten. Soms is wat extra begeleiding of extra geduld nodig. Maar als je durft kijken naar alles wat ze wel kunnen, in plaats van te focussen op wat moeilijk gaat, sta je versteld van wat deze kinderen kunnen waarmaken!”

Red Penguins

Naast het algemene sport- en workshopaanbod konden deelnemers zaterdag in KTA Brugge genieten van een dansoptreden van Koen Wauters. Hij bracht er – samen met kinderen van het Kinderrevalidatiecentrum UZ Gent – de choreografie op het Clouseau-nummer ‘En Dans’.

De Red Penguins.
De Red Penguins. © (C)JDESIGN

De dag werd afgesloten met een unieke voetbalderby België – Nederland. Het nationaal CP-jeugdvoetbalteam – genaamd de Red Penguins – nam het op tegen het CP-voetbalteam van Nederland. CP staat voor cerebrale parese of hersenverlamming. Het Belgische team hoopt na deze succesvolle eerste wedstrijd verder te kunnen groeien en te schitteren op het internationale toneel.

EACD+

Het Sportfestival maakt deel uit van het EACD+ impactprogramma. Dit programma werd uitgewerkt door EACD ivzw, KU Leuven, Stad Brugge en Toerisme Vlaanderen om inclusie in de domeinen sport, cultuur en technologie te bevorderen. EACD+ liep parallel met het EACD 2024-congres dat deze week plaatsvond in Brugge.

Het is het grootste congres wereldwijd in het domein van neuromotorische aandoeningen. Eén op vijfhonderd kinderen wordt immers geboren met een hersenletsel of loopt het op kort na de geboorte. Het is de hoofdoorzaak van een beperking bij kinderen wereldwijd. Voor die doelgroep willen EACD en EACD+ het verschil maken.

Impactprogramma

Professor Elegast Monbaliu (KU Leuven en co-organisator EACD 2024) legt uit: “Met EACD 2024 willen we onze stempel niet alleen via een wetenschappelijk congres drukken. Het congres is voor ons een middel om een echt verschil te maken in het leven van mensen met een fysieke beperking.”

“Vanuit het congres stelden we het EACD+ impactprogramma samen. Voor EACD is zo’n impactprogramma een primeur, maar ook de komende jaren zullen EACD-congressen in andere steden wereldwijd zo’n impactprogramma’s uitwerken. Zo willen we duurzaam stenen verleggen en streven we naar een betere levenskwaliteit voor mensen met een beperking.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier