Coronamaatregelen worden niet altijd goed gevolgd op skatepark, overleg volgt

De skaters gaan in overleg met stad en politie.© FM
De skaters gaan in overleg met stad en politie.© FM
Redactie KW

Buurtbewoners van het skatepark in Marke vinden dat de coronamaatregelen er niet altijd worden opgevolgd. Ook stad Kortrijk en de politie zijn hiervan op de hoogte en plannen overleg om een oplossing te zoeken.

Politiezone Vlas krijgt de jongste tijd geregeld meldingen over de hoeveelheid personen aanwezig op het skatepark. “Het is een gekend probleem in Marke”, vertelt woordvoerder Thomas Detavernier. “Veel buurtbewoners proberen zich zo goed mogelijk aan de maatregelen te houden en dan is het vaak moeilijk te begrijpen dat daar tientallen jongeren aanwezig zijn.”

“Als we in het weekend gaan wandelen, zien we daar soms wel echt veel volk”, vertelt een buurtbewoner. Iets wat we zelf kunnen vaststellen als we op een zondag poolshoogte nemen. Nog anderen bevestigen: “De jongeren volgen de maatregelen niet op en staan elkaar zomaar te knuffelen. Dat is niet de bedoeling”, vertelt ze. “Soms zorgt dat vooral voor frustratie, want er is zeker voldoende plaats in het skatepark om de maatregelen wel correct na te leven.”

Toch tonen verschillende partijen begrip voor de situatie van de jongeren. “Er worden al zoveel beperkingen opgelegd”, zegt een buurtbewoner. “Het is belangrijk dat de jeugd nog kan buitenkomen en zo kan ontspannen. Het skatepark is hier ideaal voor.” Ook politiezone VLAS sluit zich hierbij aan.

Veel skaters zien hun hobby als een uitlaatklep in deze moeilijke tijden. Vaak storen zij zich ook aan wie de regels niet naleeft. “Iedereen die ik ken, heeft een mondmasker bij”, vertelt plaatselijke skater Thomas. “Wij komen om te skaten. Soms zijn hier inderdaad mensen die gewoon willen samenkomen en dat keuren wij ook niet goed”, vertelt hij.

Verantwoordelijkheid

“Daarnaast komen wandelaars en wielrenners ook op grote schaal buiten, waarom zouden wij dan niet mogen skaten”, merken twee skatebroers op. “Skaten is voor velen meer dan een hobby, het is een manier van leven”, voegt actieve skater Gill nog toe.

Doordat zowel politiezone Vlas, stad Kortrijk als de jongeren een oplossing willen, organiseren de verschillende partijen een overleg. “De jongeren op het skatepark zijn zich bewust van het probleem. We vinden het belangrijk om met hen samen te zitten, want meer patrouilles gaan het verschil niet maken”, vertellen zowel Bert Herrewyn als Thomas Detavernier.

Op het overleg zal dus een groep actieve skaters aanwezig zijn. Het doel is een manier te vinden om de jongeren tot de orde te roepen en hen op hun verantwoordelijkheid te wijzen.

Iedereen wil absoluut vermijden dat het skatepark tijdelijk moet sluiten. “Net omdat 90 procent van de jongeren zich aan de regels houden, vinden we het belangrijk dat ze kunnen blijven skaten”, vertelt schepen van Jeugd Bert Herrewyn (S.PA).

Een van de skaters die deelneemt aan het overleg verwacht dat er goede oplossingen zullen komen. “Waar wij vooral aan denken is het sensibiliseren van de skaters. Zo kunnen we hen meer attent maken op het naleven van de maatregelen door grote posters in het skatepark te hangen”, aldus skater Gill Blondeel.

(FM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier