De examenperiode aan universiteiten en hogescholen is volop bezig. Veel testen worden online afgenomen, maar onder andere in Kortrijk Xpo zitten dagelijks honderden studenten te zwoegen op een examen. Daar komen heel wat veiligheidsmaateregel bij kijken. De opvallendste? Examens blijven 24 uur voor en na het examen onaangeraakt in een doos liggen.
Omdat de capaciteit van de aula’s in hogeschool Vives beperkt is nu alle studenten anderhalve meter van elkaar verwijderd moeten blijven, zijn creatieve maatregelen nodig. Zo worden veel examens online afgelegd en huurde de hogeschool drie hallen af bij Kortrijk Xpo. Wie zijn of haar examen toch fysiek mag komen afleggen, moet zich wel aan heel wat maatregelen houden.
Zo ontsmet elke student bij het binnengaan zijn eigen tafel en stoel. ‘s Avonds worden de lokalen of zalen dan gepoetst en ontsmet door de poetsdienst. Jassen en tassen mogen niet meer zoals vroeger op een hoop vooraan in het lokaal. Iedereen houdt zijn of haar eigen gerief bij zich.
Een balpen of blaadje papier doorgeven is uit den boze en zelf je naam aftekenen op de aanwezigheidslijst is ook niet meer aan de orde. “Een van de toezichthouders doet dat nu”, weet woordvoerder Frank Devos. “Studenten die klaar zijn moeten ook meteen vertrekken. Het is uiteraard niet de bedoeling dat ze nog in de gang staan kletsen.”
Zekere voor het onzekere
Maar ook docenten moeten zich aanpassen. Wie dacht meteen na het examen te kunnen starten met verbeteren, is eraan voor de moeite. Studenten leggen hun gemaakte examens immers zelf in een doos. Die doos wordt vervolgens voor 24 uur afgesloten. Zo hoopt de hogeschool te voorkomen dat de studenten eventuele virusdeeltjes overbrengen op hun docent. Onderzoek heeft immers uitgewezen dat de kans minimaal is dat het coronavirus na 24 uur nog aanwezig is op papier.
Om diezelfde reden moeten docenten ook zorgen dat hun examens ruim op voorhand klaar zijn. Want om te voorkomen dat één besmette leraar honderden studenten besmet, worden de examens 24 uur voor de studenten ze in handen krijgen, ook in een afgesloten container geplaatst.
Ook andere West-Vlaamse hogescholen en universiteiten werken volgens die methode. De Wereldgezondheidsorganisatie is er nochtans nog lang niet zeker van dat je via papier ook effectief virusdeeltjes kan overdragen en daar dan ziek van kan worden. “Maar beter het zekere voor het onzekere nemen”, klinkt het daar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier