Jeroen Braekevelt is kinesist bij vrouwenploeg van Lotto-Soudal: “Niet allemaal glamour”

Jeroen Braekevelt wil momenteel nog zoveel mogelijk uit zijn beroep als kinesitherapeut halen. © Jan
Redactie KW

Het WK wielrennen komt eraan en daar kijkt ook Jeroen Braekevelt naar uit. Hij studeerde twee jaar geleden af als kinesitherapeut en heeft inmiddels in die hoedanigheid al een stuk van de wereld afgereisd. Zo werkt hij onder andere bij het team van de vrouwenploeg van Lotto-Soudal en in de autosport. Wij stonden met hem even stil bij het toch wel hectische leven dat hier vaak mee gepaard gaat.

“Mijn keuze voor kinesitherapie als studierichting vloeide voort uit het feit dat sport altijd een grote rol in mijn leven heeft gespeeld”, steekt Jeroen van wal. “Van jongs af aan heb ik altijd intensief aan atletiek gedaan en ook nu, ondanks mijn vaak heel drukke agenda, maak ik bewust tijd vrij om te gaan lopen of mountainbiken. Ik zou het ook maar vreemd vinden dat je aan je patiënten zegt dat ze moeten bewegen als je zelf niet gezond leeft. De keuze voor kinesitherapie was voor mij dan ook bijna een evidentie en was, achteraf bekeken, ook de enige juiste beslissing.”

Australië

“Tijdens mijn opleiding maakte ik kennis met de diverse visies op alles wat met kine te maken heeft en zo vernam ik onder andere dat men in Australië een ander concept heeft rond de behandeling van letsels dan in België. Daar waar in België vaak gefocust wordt op de gewrichten ligt in Australië de nadruk meer op de spieren en bindweefsels. Bovendien is Australië altijd al toonaangevend geweest in het onderzoek op vlak van kinesitherapie.”

“Ik was meteen getriggerd en besloot te informeren of ik geen stage kon doen in Australië en tot mijn grote vreugde vond ik na één mailtje al een stageplaats. Ik heb daar veel geleerd op een heel hoog niveau, wat op vandaag nog van pas komt.”

Ik heb tijdens mijn stage in Australië heel veel geleerd op een heel hoog niveau

Een groot verschil met België is dat er daar in ons beroep sprake is van eerstelijnszorg, wat concreet betekent dat je zelf eerst een diagnose moet stellen, de gepaste behandeling voor de patiënt moet bepalen en die dan ook opvolgen. In België daarentegen gaat een patiënt eerst naar de dokter, die de diagnose stelt en dan eventueel doorverwijst naar een kinesitherapeut.”

Lieven Maesschalck

“Ik heb daar ook samengewerkt met het Australian Institute of Sport, dat wereldvermaard is voor de behandeling van sportletsels. Naast deze stage heb ik gewerkt bij Lieven Maesschalck als performance coach, dus specifiek rond de krachttraining en revalidatie binnen een behandeling. Ook daar heb ik uit de werking van het team van Lieven heel veel bijgeleerd, wat nu nog van pas komt.”

“Nadat ik was afgestudeerd, ben ik aan het werk gegaan bij voetbalploeg Oud-Heverlee Leuven, waar ik onder andere tot de begeleidingskern van de eerste ploeg behoorde. Terwijl ik daar werkte, kwam ik in contact met de kinesistenpraktijk in Brugge, waar ik op vandaag nog altijd werk. De patiënten hier zijn uiteraard geen topsporters, maar de voldoening wanneer je een patiënt positief ziet evolueren is er daarom niet minder op, integendeel.

Ook de druk van de sporters zelf en de entourage om zo snel mogelijk weer actief te zijn, is soms hoog

“Doordat ik via de atletiek een breed netwerk binnen de sport opgebouwd had en dat ik de juiste mensen op de juiste plaatsen ontmoette, kwam in contact met het wielrennen en de autosport. Het gevolg hiervan was dat ik nu al een tijd, naast mijn werk binnen de praktijk in Brugge, als kinesist meedraai binnen de damesploeg van Lotto-Soudal en daarnaast ook bij uithoudingsraces in de autosport.”

“Met de wielerploeg ging ik onder andere al naar Spanje, Italië, Noorwegen en Engeland en waarschijnlijk gaan we in oktober naar China. De autosport bracht me onder andere al tot in Dubai.”

“Let wel, wie denkt dat het allemaal glamour is, heeft het verkeerd voor. Het is een boeiend leven met veel uitdagingen, maar het betekent ook veel met de auto of het vliegtuig reizen en veel overleggen met ploegdokters, managers, ploegleiders en sponsors. Ook de druk van de sporters zelf en de entourage om zo snel mogelijk weer actief te zijn, is soms hoog. Vanuit mijn atletiekverleden kan ik mij echter in hun situatie inleven, zodat ik daar wel mee om kan gaan.”

Keuzes maken

En hoe ziet Jeroen zijn toekomst? “Daar heb ik op dit moment nog geen idee over”, klinkt het. “Ik besef dat ik binnen een paar jaar een aantal keuzes zal moeten maken, maar op vandaag wil ik vooral zoveel mogelijk kansen benutten en van zoveel mogelijk zaken proeven. Doordat ik nog bij mijn ouders woon, kan dit nog zonder problemen. Het is een druk en vaak hectisch bestaan, maar ik voel mij daar op vandaag perfect gelukkig bij en zie wel wat de toekomst brengt.”

(Jan Goossens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier