Jennie Vanlerberghe (79) blijft met ‘Mothers for Peace’ les geven aan meisjes in Afghanistan, ook al mag dit niet meer: “We geven strijd nooit op”
In Afghanistan treedt opnieuw een wet in werking die de rechten van vrouwen verder beperkt. De Deugdzaamheidswet bepaalt dat vrouwen er niet langer mogen praten of zingen in het openbaar. De Ieperse Jennie Vanlerberghe strijdt al decennia lang voor vrouwenrechten in het land, en geeft ook nu niet op. “We geven les aan meisjes in een geheim klasje.”
De Taliban, de extremistische islamistische organisatie die drie jaar geleden de macht overnam in Afghanistan, perken de vrouwenrechten in Afghanistan opnieuw in. De nieuwe Deugdzaamheidswet bepaalt naast het verbod op praten of zingen in het openbaar dat vrouwen ook niet meer in een auto mogen reizen zonder een mannelijke begeleider.
“Ondanks deze nieuwe tegenslag blijven we verder werken in Afghanistan” – Jennie Vanlerberghe
De Ieperse Jennie Vanlerberghe (79) is het boegbeeld van de Belgische tak van Mothers for Peace, een internationale organisatie die opkomt voor vrouwenrechten in de hele wereld. Het meest bekend is haar strijd in Afghanistan, waar ze tussen 2001 en 2021 jaarlijks meermaals naartoe reisde om er het lot van de vrouw vooruit te helpen, via onderwijs, zorgverlening en het aansporen tot kleinschalig ondernemerschap. “En ondanks deze nieuwe tegenslag blijven we verder werken in Afghanistan”, klinkt ze vastbesloten.
Drie klasjes
“We hebben er momenteel drie klasjes met telkens 25 meisjes van 15 en 16 jaar. Ze krijgen er les in verschillende vakken: talen, wiskunde, biologie… De meisjes zijn wel verplicht om in het zwart gekleed naar school te komen, vrouwen mogen immers geen kleur dragen. En naar buiten uit wordt de indruk gewekt dat het om een koranschool gaat. Er ligt dan ook constant een koran onder hun tafeltjes, die ze meteen openklappen als er een man het klaslokaal binnenkomt. Een extra veiligheidsmaatregel is om de les elke dag op een ander uur te laten beginnen.”
“Er ligt constant een koran onder hun tafeltjes, die de meisjes meteen openklappen als er een man het klaslokaal binnenkomt”
“Tot dusver bleef het bestaan van het schooltje geheim”, vertelt Jennie verder. “Er worden geen bedreigingen geuit. Het gaat ook wel om meisjes van de Hazara, een meer verdraagzame etnische groep, en we geven hen regelmatig een voedselpakket mee voor de ouders om hun goodwill te bevorderen. We hebben ook een goed contact met onze mensen ter plaatse, we krijgen bijna om de twee dagen een rapport en foto’s toegestuurd.”
Hoe uitzichtloos de toekomst voor vrouwen in Afghanistan ook lijkt, Jennie blijft strijdbaar. De Europese Unie en de Verenigde Naties veroordelen dan wel de nieuwe Deugdzaamheidswet, “maar dat er al bij al internationaal zó weinig reactie komt op de situatie daar, kan ik toch echt niet begrijpen”, besluit ze.
Fototentoonstelling ‘Kunst ontsluierd’ ten voordele van Moeders voor Vrede, van 15 september tot 13 oktober in Kunstenhuis R121 in Ieper, www.r121kunst.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier