Jade (21) zet opleiding dierenzorg nu al om in de praktijk:“Slecht ter been? Ik ga graag wandelen met je huisdier”

Jade Decoster. (foto LC)
Jade Decoster. (foto LC)
Redactie KW

Jade Decoster (21) is dag in dag uit in de weer met dieren. Ze studeert dierenzorg en lanceert een oproep om op dieren van andere mensen te passen, of met ze uit wandelen te gaan. Bijvoorbeeld van mensen die minder goed ter been zijn.

Jade is afkomstig uit Westende en studeert Bachelor in de Agro- en Biotechnologie, afstudeerrichting Dierenzorg, aan Hogeschool VIVES in Roeselare.

Haar studies vloeien voort uit haar liefde voor dieren. Iets meer dan vier jaar geleden bloeide die liefde helemaal open: “Er arriveerde een zwerfkatje bij ons thuis en ik had meteen een klik met dat katje. Het was niet gechipt en wij hebben toen besloten om het te verzorgen en te houden. En toen ons gezin op vakantie naar Frankrijk ging, ben ik thuisgebleven om ervoor te zorgen. We raakten zo op dat beestje gesteld, dat we ondertussen tien katjes lopen hebben, thuis. En drie daarvan gaan met me mee op kot in Roeselare”, vertelt ze. ‘Ons gezin’, dat is vader Bruno, plusmama Jennifer, Jade, broer Lars en zus Britt. Het hele gezin houdt van dieren, maar de liefde voor dieren heeft ze zeker mee van haar vader.

“Ik ben het liefst van al de hele dag bezig met dieren. ‘Vakantie’ staat praktisch nooit in mijn agenda, omdat ik voor de dieren wil zorgen. Daarom heb ik nu ook een oproep gelanceerd om op dieren van andere mensen te passen, die bijvoorbeeld een weekendje weg zijn. Of om de hond uit te laten van mensen die slecht ter been zijn. Dat kan in de buurt waar ik woon, in de duinen of op het strand, maar ik kan me gerust ook verplaatsen buiten Westende.”

Onbegrip

“Het hoort allemaal bij de ervaringen die ik wil opdoen voor mijn opleiding. Mijn doel is om gedragstherapeute te worden voor honden en katten, maar vooral voor katten”, gaat Jade door. “Er wordt door de baasjes te weinig aandacht besteed aan de katten en een kat krijgt nogal dikwijls de stempel van niet betrouwbaar of vals, maar de mensen begrijpen een kat minder goed. Het probleem ligt dus in veel gevallen bij de mensen zelf, die de kat niet begrijpen. Ik kan je verzekeren dat een kat ook echt aanhankelijk kan zijn. Als gedragstherapeut voor dieren is het daarom belangrijk dat je met de baasjes praat en hen het gedrag van hun kat of hond uitlegt, zodat ze weten wat de dieren bedoelen met sommige gedragingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier