Jacotte Brokken opent ‘Zero Waste Week’

Weervrouw Jacotte Brokken: “De klimaatverstoring uit zich zeer divers.” (gf)
Redactie KW

Minder is Meer wordt het motto van de derde Zero Waste Week, die loopt van 13 tot en met 19 mei. Het wordt een week vol inspirerende activiteiten, om zin te krijgen in duurzaam en klimaatvriendelijk consumeren en leven. Wetenschapper en weervrouw Jacotte Brokken opent de week. “Het weer wordt ingewikkelder door de klimaatopwarming”, stelt Jacotte Brokken. Soep op schilderijen gooien of spijbelen op school om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis: een goed idee? Welke acties kunnen we ondernemen, om de opwarming van de aarde tegen te gaan? Deze en andere vragen krijgen een plaats tijdens de Zero Waste Week in mei. VRT-weervrouw Jacotte Brokken bijt de spits af tijdens haar lezing Welke impact heeft de klimaatverstoring op ons weer op woensdag 15 mei om 20 uur in zaal Sport en Spel, Tieltstraat 46a (toegang 1 euro, info 051 70 84 14). Brokken is geboeid door wetenschap en wetenschapscommunicatie en maakt online podcasts en video’s over klimaat en wetenschap. “De straalstroom waarmee Armand Pien vroeger alles kon verklaren, is drastisch veranderd”, weet Brokken. “Vroeger vormde de straalstroom een doorlopende lijn van west naar oost. Nu is die door de opwarming veel kronkeliger en trager geworden. De polen zijn aan het smelten en het temperatuurverschil tussen de noordpool en de evenaar wordt kleiner. Dat veroorzaakt langdurige droogtes, bosbranden en overstromingen.”

Oude kledij

Heb je een stapel oude kledij of textiel liggen en weet je niet goed wat je ermee moet? Breng ze mee naar workshop Upcycle je kledij op zaterdag 18 mei van 14.30 tot 17 uur in dienstencentrum Den Tap, Aalsterstraat 10. Kostprijs: 5 euro. Inschrijven: be@innerflowers.be. Samen met Studio Stoflov kun je er dan aan de slag met allerlei technieken, om je oude kledij nieuw leven in te blazen. Zo haal je wattenschijfjes uit een vintage flanel of een broodzak uit een afgeleefd hemd. Zowel voor mensen met als zonder naai-ervaring.

Zuiver schoonmaken

Tenslotte is er nog de workshop Maak je eigen schoonmaakmiddelen op zaterdag 18 mei, van 10 tot 12 uur in Hostens Molen, Kruiswegestraat 8. Het volgende dien je zelf mee te brengen: een lege spuitfles of andere verpakking en twee ijsblokvormen. Kostprijs van de workshop: 5 euro. Inschrijven via tack.eveline@hotmail.com. Samen met Sonja Tuytens van letyourheartrule ga je aan de slag en maak je een natuurlijk schoonmaakproduct zonder chemische troep. Of multifunctionele blokjes, verrijkt met de puurste oliën. Zo leer je schoonmaken met natuurlijke ingrediënten. Het kan de aanzet geven tot een nieuw leven, volledigZero Waste! (GGM)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier