Izegemse studente Elies Roelens maakt aanpasbare schoen uit gerecycleerde fietsbanden
Acht studenten handelswetenschappen van de UGent, onder wie Elies Roelens (20) uit Izegem, hebben met Reshoe een aanpasbare schoen ontworpen die gemaakt is van gerecycleerde fietsbanden. Dat op zich is al speciaal, maar de schoen bestaat ook uit twee delen. Naast het basisframe is er ook een aanpasbare bekleding gemaakt van restjes stof uit de meubel- en stofindustrie.
De duurzame schoen kreeg de naam Reshoe en bestaat momenteel enkel als prototype. “Het gaat om een eindwerk waar ik met zeven andere studenten intensief heb aan gewerkt”, vertelt Elies. “Omdat de mode-industrie een van de meest vervuilende ter wereld is, wilden we ons steentje bijdragen om de massaconsumptie in die sector tegen te gaan. Omdat ieders kast vol schoenen zit, wilden we daar een duurzaam en ecologisch alternatief voor ontwerpen. Het hielp natuurlijk ook dat mijn thuisstad Izegem vroeger het epicentrum van de schoeiselindustrie was.”
Oude fietsbanden
De studenten kwamen al gauw op het idee om oude fietsbanden te gaan recycleren. “Op die manier ontwierpen we een frame met een buitenzool en zijkanten van de schoen”, zegt Elies. “Die vormen samen één geheel. Met een velcrosysteem kan je daar dan verschillende modellen aan vastmaken en dus geregeld eens wisselen. Wij hebben de proef op de som genomen met een dames- en herensneaker, maar de mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos. Het frame is gemiddeld drie tot vier jaar bruikbaar en de bekleding kan je zoveel wisselen als je wil.”
Ik ben ervan overtuigd dat er hier een markt voor is
Elies kreeg voor haar project hulp van collega’s Astrid Houthoofd, Emilie Schelinski, Karen Allaert, Maxime Coussens, Mohamed Touayjri, Mouna Hachena en Rob Jonckheere, maar ook van voormalig schoenfabrikant Dirk Strobbe. “Ik ben ondertussen gepensioneerd, maar toen ik het ontwerp onder ogen zag, wilde ik hier meteen mijn steentje aan bijdragen”, zegt hij. “Samen hebben we het prototype ontworpen. De passie druipt echt van dit project af. Ik ben ook actief als vrijwilliger in museum Eperon d’Or en heb geregeld dat de Reshoe daar binnenkort tentoongesteld zal worden.”
Geen schoendozen
Voor de oude fietsbanden konden ze terecht bij fietshandelaars uit de buurt. “Al hebben we ook aangeklopt bij wielerploeg Deceunink-Quick-Step, maar daar zagen ze het voorlopig niet zitten hier aan mee te werken. Jammer, anders konden we schoenen maken van banden van wereldkampioenen.” Ook aan de verpakking is gedacht. Niet langer kartonnen dozen, maar een herbruikbaar zakje, gemaakt uit dezelfde stoffen voor de schoen. “Die komen dan weer van restjes van meubel- en stofproducenten”, aldus Elies.
De studenten gaan hun ontwerp nu eerst op school voorstellen. Wat er daarna gebeurt, blijft afwachten. “Uiteraard zouden we dit graag voort uitwerken”, zegt Elies. “Hoe we dat doen zal afhangen van de interesse van producenten. Ik ben er echter van overtuigd dat er hier een markt voor is en dat er in de toekomst alsmaar meer naar dit soort concepten gekeken zal worden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier