Isabel Vermaete en Meredith Delaere stellen Toolbox Dementie samen
Omgaan met dementie wordt de uitdaging van de toekomst. De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat tegen 2050 het aantal mensen dat met dementie geconfronteerd zal worden, verviervoudigt. Om zowel professionele zorgverleners als mantelzorgers te helpen, brachten Isabel Vermaete en Meredith Delaere hun Toolbox Dementie uit.
Meredith Delaere startte negen jaar geleden het Infopunt Dementie Meulebeke op. Ze werkte toen in wzc Sint-Vincentius in de Bonestraat. In 2017
Mieke Van Acker, directeur van wzc De Zonnewende: “Als we alle statistieken naslaan, dan merken we dat zo’n 75 à 80% van de bewoners van een woon-zorgcentrum personen zijn die te kampen hebben met een vorm van dementie. Nemen we de cijfers nog ruimer dan stellen we vast dat ruim 70% van de personen met dementie nog thuis verblijven. Dit betekent een enorme last voor de familieleden en mantelzorgers.”
“Ondertussen hebben we reeds hier in ons woon-zorgcentrum reeds een decennium expertise opgebouwd dankzij de inzet van Meredith die een infopunt dementie oprichtte. Dit werd nu nog eens versterkt door de inbreng van Isabel Vermaete.
Moderne dementiezorg
Tijdens het congres van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen in 2019 in Kortrijk kreeg de Toolbox Dementie de volle aandacht want een concrete, makkelijk bruikbare werkmap met tips om de levensomstandigheden van personen met dementie makkelijker te maken bestond nog niet.
Directeur van het Expertisecentrum, Jurn Verschraegen, drukte het als volgt uit: ‘De ontwerpers van deze toolbox hebben de uitdagingen van de moderne dementiezorg goed begrepen en vullen hiermee een bijzondere nood aan die alle betrokkenen ten goede kan komen.”
Isabel Vermaete: “Deze toolbox is vooral bedoeld als hulp in de thuisbegeleiding van personen met dementie want mantelzorgers ervaren nog steeds een nood aan een praktisch werkinstrument. Hoofdbedoeling is dus om personen met dementie zo goed mogelijk te ondersteunen in hun eigen thuisomgeving.”
“In een eerste hoofdstuk brengen we algemene tips voor een dementievriendelijk omgeven, gebruik makend van auditieve en visuele ondersteuning. We bespreken hierin ook hoe materiaal makkelijk terug te vinden is, hoe men angst kan voorkomen, hoe men veilig medicatie kan innemen en op welke manier we dwaalgedrag kunnen vermijden.”
“Belangrijk hierbij is ook de zorg voor de mantelzorger want dit is de persoon die zijn inspanningen moet kunnen volhouden.”
“De andere hoofdstukken in de toolbox voorzien in een resem tips ingedeeld volgens de vertrekken in de woning: de woonkamer, de keuken, de gang, het toilet, de badkamer, de slaapkamer, garage en berging. Bij dit alles geven we een leidraad voor een zinvolle dagbesteding.”
Nuttig werkinstrument
“We zijn overtuigd dat deze toolbox een nuttig werkinstrument is en delen dan ook graag onze kennis met iedereen die bij het probleem dementie betrokken is. Dit is onze maatschappelijke opdracht. We kunnen en mogen echt niet voorbijgaan aan personen met dementie.”
Meredith Delaere: “Volgend jaar bestaat ons infopunt dementie tien jaar. Hieruit voorvloeiend zijn we ook al enkele jaren van start gegaan met onze koffietafel dementie. Mensen die dagelijks zorgen voor een persoon met dementie delen hun ervaringen en wisselen dan bruikbare tips uit. Deze praktische tips werden eveneens opgenomen in de toolbox.”
Toolbox Dementie, Dementievriendelijk Omgeven, van de hand van Isabel Vermaete en Meredith Delaere, werd uitgegeven door uitgeverij Vanden Broele, Brugge en kost 55 euro. Exemplaren kunnen afgehaald worden in wzc De Zonnewende, Karel van Manderstraat 68, Meulebeke, 05148 81 72, dezonnewende@gvo.be.
Deze Toolbox Dementie is ook complementair met en afgestemd op de website www.hulpmiddelenbijdementie.be .
Info: dementiemeulebeke@gvo.be; 051 48 81 72.
(Luc Bouckhuyt)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier