Inwoners van Oostende worden opgeroepen tot waakzaamheid via BE-Alert

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het stadsbestuur van Oostende roept iedereen op tot voorzichtigheid. Aan de kust maken ze zich op voor de warmste dag ooit. De temperaturen zullen er woensdag stijgen tot ruim boven de 30 graden, donderdag wordt zelfs 36 graden voorspeld aan de kust. “Waakzaamheid is geboden”, volgens burgemeester Bart Tommelein.

De stad Oostende informeerde haar inwoners dinsdag via BE-Alert over het hitteplan dat ze lanceerde. In Oostende zijn 4.652 geregistreerde gebruikers van BE-Alert. Elke gebruiker kreeg een sms en een mail met daarin tips over hoe ze best omgaan met het warme weer.

“Bij langdurig hoge temperaturen moet iedereen alert zijn voor de risico’s en de gevaren voor de volksgezondheid”, klinkt het bij monde van burgemeester Bart Tommelein (Open Vld). “Voor specifieke doelgroepen zoals kinderen en ouderen zijn bijkomende maatregelen noodzakelijk. De stad activeert een hitteplan voor senioren in Woonzorgcentra en ook de thuiszorgdiensten zijn extra alert. Daarnaast vragen we aan de senioren die thuis verblijven en aan hun omgeving om extra maatregelen te nemen. Onze diensten zijn bijzonder waakzaam.”

Elke gebruiker kreeg een sms en een mail met daarin tips over hoe ze best omgaan met het warme weer.
Elke gebruiker kreeg een sms en een mail met daarin tips over hoe ze best omgaan met het warme weer.© JR

Bij Woonzorgcentrum Lacourt en Woonzorgcentrum Boarebreker in Oostende wordt een ruimte beschikbaar gesteld van minder dan 27 graden, zoals dat wettelijk voorzien is. Daarnaast zal er permanent water ter beschikking zijn voor de bewoners. Sinds 2009 is er binnen de thuis van Sociaal Huis Oostende een specifieke waakzaamheid bij een ernstige hittegolf, zoals een boodschappendienst.

Er wordt gevraagd om niet te roken in de parken en in natuurgebieden. Door de droogte is het risico op een brand te groot. Er geldt in de provinciale domeinen en bossen een rook- en vuurverbod. Het Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt voor de hitte met een extra oproep voor het Vlaams Warmteactieplan.

Alle tips op een rijtje:

* Probeer het huis maximaal af te koelen. Zorg voor zonnewering, creëer extra schaduw en zet de ramen open zodra het buiten koeler is dan binnen. Is het toch te warm, zoek dan buitenshuis koele ruimtes op (publieke gebouwen, bos, schaduw).

* Vermijd de zon en smeer je in ieder geval goed in. Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, zeker tijdens het middaguur wanneer de zon het sterkst is. Zoek op regelmatige tijdstippen schaduw op en draag lichte kledij.

Koel jezelf voldoende af (neem een lauwe douche, neem een koud voetbadje, gebruik een vochtige doek). Drink regelmatig water, meer dan gewoonlijk. Bij rust is dat minstens anderhalve liter. Vermijd alcohol en gesuikerde dranken. Je lichaam verliest sneller vocht als je alcohol drinkt. Eet voldoende groenten en fruit. Vermijd ook grote inspanningen overdag en eet gezond en licht verteerbaar eten.

(JRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.