Inmakers zorgen voor een kleinere groentenafvalberg in Roeselare

© stefaan beel
Redactie KW

Met het project ‘De Inmakers’ komen sociaal engagement, circulaire economie en culinaire uitwisseling samen. Een groep vrijwilligers maakt de groenten van de Sociale Kruidenier in. Ze gebruiken hiervoor groenten die anders zouden worden weggegooid.

“In de Sociale Kruidenier in RSL Op Post kunnen mensen met een klein budget gratis voeding en verzorgingsproducten krijgen, dankzij donaties van winkels en bedrijven. De geschonken groenten en fruit zijn een godsgeschenk maar vaak zijn ze bijna over datum. Hierdoor is de groentenafvalbak van de Sociale Kruidenier meestal vlug gevuld”, aldus schepen Michèle Hostekint.  

Kosten besparen

Om de afvalkosten te verlagen en voedselverspilling tegen te gaan, engageren vrijwilligers zich om de groenten en ook fruit te verwerken en zo de houdbaarheid te verlengen. Naast de vrijwilligers en de Sociale Kruidenier zijn er nog twee belangrijke partners. VELT vzw brengt de groep inmaaktechnieken bij en RSL Op Post zorgt voor de nodige ondersteuning.

Maandelijks komen de Inmakers samen om kennis te delen en aan de slag te gaan met verschillende technieken zoals pekelen, fermenteren en konfijten. Inmaken is een oude techniek die weer hip is. Wil je leren hoe je op een ecologische manier van je favoriete seizoensgroenten en fruit kan genieten? Heb je zelf verse groenten en vers fruit over die je niet zomaar wil weggooien? Word Inmaker en maak mee de groentenafvalberg in!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier