Initiatief voor Poolse herdenking in Roeselare moet aanzet zijn voor duurzaam toerisme

Redactie KW

Stad Roeselare ziet in de bunker in de Sint-Hubrechtsstraat een van de drie plaatsen om de Poolse bevrijding te herdenken. Dit gaat gepaard met een huur van 24 jaar.

“De Poolse overheid wenst, na Mont-Ormel in Frankrijk en Breda in Nederland, ook in Vlaanderen een permanente locatie te realiseren om de rol van Generaal Maczek en de 1ste Poolse Pantserdivisie in de bevrijding van Europa op het einde van de Tweede Wereldoorlog, te kunnen vertellen. De Poolse overheid wenst hiervoor een samenwerking aan te gaan met de stad Roeselare. Zowel de Poolse overheid als de Stad zullen een inbreng doen van middelen om het project te realiseren. Een samenwerkingsprotocol wordt hiervoor opgemaak”, stelt schepen Dirk Lievens (CD&V).

“Voor de Stad is dit een unieke kans om een deel van haar geschiedenis te vertellen en om het aanbod cultuur-toeristische bezienswaardigheden uit te breiden. Het project zal uitgerold worden op drie locaties: de Duitse telefoonbunker uit WOII in de Sint-Hubrechtsstraat, de omgeving van het herdenkingsmonument op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt en de Tramstatie (Overstatie).”

“De bunker is in private eigendom en is een unieke locatie met een directe link tot het verhaal. De eigenaar is bereid het pand met een aanpalend stukje tuin te verhuren aan de stad, en dat op lange termijn. De site is een sleutel in de verder zetting van dit project. De huurprijs werd na onderhandeling met de eigenaar vastgelegd op 180 euro per maand (jaarlijks geïndexeerd). De looptijd van het contract is 24 jaar: juni 2021-mei 2045.”

Duurzaam toerisme?

Bart De Meulenaer (N-VA): “We gaan eindelijk ons oorlogsverleden belichten. Dat is een prima plan, niet alleen omdat er een sterke Poolse gemeenschap is. Maar ook omdat dit stuk geschiedenis voor niet-Roeselarenaars zo goed als onbekend is. Er zijn tal van mogelijkheden om dit te promoten en wie weet kan er een vorm van duurzaam toerisme ontstaan.”

Koenraad Cracco (Vlaams Belang): “De bunker in de Sint-Hubrechtsstraat verdient een plaats in ons toeristisch aanbod, er zijn heel wat mooie zaken mee te doen. We mogen ons niet blindstaren op die bunker alleen. Er is heel wat historisch militair erfgoed, zoals een zeldzame bunker in de buurt van Mirom. We hadden ook een bunker ter hoogte van het MSKA, maar die is helaas weg. Die hadden we ook kunnen conserveren. De bunker aan De Ruiter is wel bewaard, maar moeilijk bereikbaar. Ik stel voor om die bunkers ook even onder de loepe te nemen.”

Gerdi Casier (Vooruit): “We mogen inderdaad de rol van Polen niet vergeten binnen de bevrijding, maar ik wens toch een kanttekening te maken. Net nu gaat het erg moeilijk in Polen met de democratische waarden.”

Dirk Lievens (CD&V): “Met de Poolse ambassade willen we een netwerk opbouwen van bedrijven, zowel binnen als buiten de stad, die een band hebben met Polen. Zodanig dat we de brug kunnen maken tussen economie en toerisme, een creatief veld met tal van mogelijkheden. We willen alvast de geschiedenis correct weergeven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier