Inhuldiging van de gerestaureerde Spaanse kapel in Dadizele: “Restauratie hele klus”

In aanwezigheid van de buurtbewoners en heemkundige kring Dadingisila vond de inhuldiging plaats van de gerestaureerde Spaanse kapel aan de rotonde vlakbij de begraafplaats. © JS
Redactie KW

In aanwezigheid van de buurtbewoners en heemkundige kring Dadingisila vond de inhuldiging plaats van de gerestaureerde Spaanse kapel aan de rotonde vlakbij de begraafplaats. De kapel maakt deel uit van de Grote Ommegang, een route die bedevaarders vaak afleggen tijdens een bezoek aan Dadizele. Sinds 1976 is de kapel beschermd erfgoed.

In 2007 was er al sprake van een restauratie, maar het restauratiedossier werd pas in 2021 goedgekeurd door Vlaanderen. Toenmalig schepen Daisy Decoene (Visie) gaf mee de aanzet van het dossier en het schepencollege stelde architect Luc Schepens aan. “Dit beschermde monument heeft een lange geschiedenis”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie) “Het dateert uit het Spaans tijdperk en is gebouwd op een achthoekig plan. De kapel raakte zwaar beschadigd tijdens WO I en werd nadien heropgebouwd. In 1979 werd ze een eerste keer gerestaureerd. De kapel was sinds 2000 echter opnieuw aan restauratie toe. Pas in 2006 werd een dossier opgestart om een architect aan te stellen.”

“Zowel in de vorige als deze legislatuur werd er budget voorzien om de kapel te restaureren maar het was wachten op het resultaat van het subsidiedossier dat werd ingediend. In september 2021 is een subsidie van 60 procent toegekend, wat neerkwam op bijna 53.000 euro van de Vlaamse overheid, dienst onroerend erfgoed afdeling West-Vlaanderen. De totale kostprijs van het totale project (renovatie en omgeving) zal om en bij de 160.000 euro draaien.”

In januari vorig jaar werd de opdracht gegund aan het restauratiebedrijf Aquastra, De oorspronkelijke einddatum was voorzien in november 2022. De vertraging kwam er door de ouderdom van het monument. Tijdens de ontmanteling werden heel wat bijkomende problemen ontdekt.

Houtrot

“Om maar een paar voorbeelden te geven: toen de oude leien van het dak werden afgenomen, stelden we vast dat de volledig dakconstructie toe was aan vervanging wegens houtrot en inwerking van zwammen. Gelet op de omvang van het dak geen eenvoudig werk. Ook het herleggen van de leien was geen sinecure, maar het resultaat mag gezien worden.”

Het al dan niet vervangen of herstellen van de witsteen was punt van discussie. “De zachte Avendersteen bleek niet meer te verkrijgen, waardoor we moesten zoeken naar een vervangsteen”, vertelt de burgemeester. “Uiteindelijk werd beslist om de ‘Pierre de Lens’ te gebruiken, vermits die het best de Avendersteen benaderde, qua kleur en structuur. De overige natuurstenen werden hersteld met reparatiemortels.”

“Het tafereel in de kapel is De Afneming van het Kruis. Dat is de dertiende statie van de Grote Ommegang. Dit kunstwerk had echter de tand des tijds niet echt doorstaan. Het was hier en daar beschadigd, vertoonde grote barsten en werd verschillende malen overschilderd. Vooral de bovenste helft was bijna niet meer herkenbaar. Het was een minutieuze klus, met veel geduld, om het tafereel verfvrij te maken. Hierdoor kwamen verschillende interessante elementen tevoorschijn, onder andere de naam van de kunstenaar: Ch. Dupon, Rousselare. Dit is voor mij persoonlijk de mooiste restauratie van deze kapel.”

Omgeving

De groendienst en technische dienst van de gemeente stonden in voor de omgevingswerken. “Er werden vier zieke uitheemse bomen verwijderd”, weet de burgemeester te melden. “Ze belemmerden het zicht op de kapel en eentje werd verplaatst naar ’t Torreke, nabij de kiosk. In de plaats werden vier jonge linden geplant die het zicht op de kapel nooit zullen hinderen. Samen met het gras, de nieuwe planten en de rustbanken werd een prachtige omgeving gecreëerd.” (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier